Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация за подкрепа на Украйна

...
Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация за подкрепа на Украйна
Коментари Харесай

В София: НАТО прие декларация за подкрепа на Украйна до победа и за удари по цели в Русия

Парламентарната асамблея на НАТО одобри декларация за поддръжка на Украйна до победа. София е хазаин на пролетната сесия на Асамблеята. Във форума, който стартира в събота, участваха близо 400 парламентаристи от 32-те страни членки на НАТО и от 25 партньорски страни и парламентарни организации.

В декларацията за Украйна делегатите внесоха корекция в поддръжка на Украйна в нейното интернационално обосновано право да се самоотбранява посредством повдигане на някои ограничавания за потребление на въоръжение, предоставено от НАТО и сътрудниците, и опцията да се нападат законни цели на територията на Русия.
 Снимка Българска телеграфна агенция
Парламентаристите от страните членки на НАТО утвърдиха молбите на Малта и Косово да станат делегации на асоциирани членове.

Асамблеята предложи още основаването на център за Център за демократична резистентност в Централата на НАТО в Брюксел, който да пази главните демократични полезности на алианса, като се бори с дезинформацията, предава Българска телеграфна агенция.

НАТО е най-успешният съюз в историята, тъй като умее да се трансформира и приспособява, съобщи при откриването на пленарното съвещание през днешния ден генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Трябва да разработим нови проекти за защита и да подсигуряваме, че имаме нужните сили, по-голяма бойна подготвеност и нови качества, за въздържане, уточни той. Според генералния секретар положителната вест е, че Европа прави това.

Украйна ще бъде по-слаба, в случай че продължаваме да поддържаме страната с половинчати ограничения, съобщи президентът на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба. Мястото на Украйна е в НАТО, на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон би трябвало да кажем ясно, че участието на Украйна е тръгнало по необратим път, сподели още Михал Шчерба.

България остава твърдо ангажирана да поддържа Украйна толкоз дълго, колкото е належащо, сподели служебният министър председател Димитър Главчев. НАТО остава поръчител за сигурност и просперитета на България, уточни министър председателят.
 Снимка Българска телеграфна агенция
Украйна пази освен себе си, Украйна пази Европа и нашите полезности, нашите правила, съобщи заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова. На напред във времето тя посочи също нуждата от засилен фокус върху Черноморския район и Западните Балкани. 

Нашата Европа е континент, белязан през вековете повече от война и спорове, в сравнение с от спокойно, взаимно битие, в този момент значително е обединена от един защитителен съюз и Европейския съюз. Никога преди този момент толкоз доста европейски страни не са си сътрудничили толкоз тясно и многостранно, разяснява третият заместник-председател на шведския парламент Керстин Лундгрен.

Пълноправно участие в НАТО е крайната цел на Украйна, съобщи във видеообръщение украинският министър на защитата Рустем Умеров.
 Снимка Българска телеграфна агенция
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг бе отличен с Наградата за изключителна работа към Алианса.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР