Мнозина ще кажат, че съвременният шофьор изобщо не трябва да

...
Мнозина ще кажат, че съвременният шофьор изобщо не трябва да
Коментари Харесай

Не си създавайте излишни главоболия или как да се грижим правилно за двигателя

Мнозина ще кажат, че актуалният водач въобще не би трябвало да се грижи за колата си. Но не е по този начин. Не забравяйте за действителностите на нашата страна! И този въпрос е още по-актуален за коли с пробег над 100 хиляди км, когато гаранцията към този момент е завършила, а проблемите занапред стартират. А точно такива са всеобщите коли у нас. Затова ви описваме по какъв начин да се грижите за главния и един от най-скъпите възли на автомобила - неговия мотор.
Навременна промяна на маслото `Не

Системата за смазване на мотора извършва три значими функционалности - смазване на работните повърхности, тяхното изстудяване и промиване. С течение на времето маслото губи свойствата си и към този момент не извършва предоставените му функционалности. Поради това би трябвало да се сменя постоянно. Всеки мотор има избран от производителя период за промяна на маслото. Трябва прецизно да се съблюдава, тъй като от това зависи положението на елемента. По предписание този период е 15 хиляди км. Ако пробегът на автомобила е повече от 100 хиляди км, се предлага този период да се понижи до 10 хиляди км. А за изключително остарели мотори би трябвало да сменяте маслото още по-често.

За всеки автомобил ясно е заявен типът на смазката и характерността на нейния вискозитет. Но когато гаранцията завърши, има прелъщение да спестите от масло, като купувате да вземем за пример „ полусинтетика “ вместо „ синтетика “. Ако моторът е по-модерен, с турбина и непосредствено впръскване, тогава несъмнено не си коства да пестите от масло. Такива мотори са проектирани да работят единствено със синтетични масла.

За по-старите атмосферни мотори, полусинтетиката е допустима. Но тук би трябвало да се разбере, че полусинтетичните масла имат по-лоши свойства при сериозно ниски и високи температури. Тяхната минерална основа е подложена на окисляване. Това значи, че по време на работа в сложни условия е по-добре да употребявате единствено „ синтетика “. Следователно можем да заключим: колкото по-стар е моторът, толкоз повече се нуждае от висококачествено масло. Така се оказва, че до момента в който моторът е нов, не можете да спестите от масло, тъй като това се изисква от гаранцията. И когато е с пробег, тогава към този момент е належащо да се поддържа неговото „ здраве “. Ето за какво маслото може да се смята за един от най-важните консумативи.
Не забравяйте за филтрите `Не

При промяна на маслото се сменя и масления филтър. Но не забравяйте за още два филтъра - въздушен и горивен. Те също би трябвало да се сменят постоянно съгласно инструкциите на производителя. Запушеният въздушен филтър може доста да повлияе на качеството на мотора, в това число да понижи мощността му. Ако горивният филтър не е бил сменян дълго време, съществува риск от попадане на наслойка от горивото в горивната система, което може да има доста отрицателни последствия.
Вериги и ремъци `Не

При другите мотори газоразпределителният механизъм може да се задвижва или от ангренажна верига, или от ангренажен ремък. Износен ремък може да се скъса, което при множеството мотори ще докара до удар на буталото във клапаните. Тоест моторът изцяло ще се счупи, което ще докара до нуждата от безценен главен ремонт.

Що се отнася до веригата, е общоприето, че е доста по-надеждна от ремъка и е предопределена за целия живот на мотора. Но веригата изпитва огромни вибрационни натоварвания. Това я кара да се разтяга. Следователно този параметър би трябвало да се ревизира постоянно.

Всеки мотор има свои лични шпации за промяна. А при положение на подобен с ангренажен ремък, те би трябвало да се съблюдават изключително прецизно и е по-добре даже да промените тези детайли авансово. Обикновено е належащо да сменяте ремъка на всеки 60-100 хиляди километра.

Необходимо е да ревизирате ангренажната верига за първи път на 100 хиляди км и да продължите да следите положението ѝ, като всякога намалявате интервала сред инспекциите.
Гориво `Не

Тук всичко е просто и явно. Качеството на горивото би трябвало да се следи деликатно, като се заобикаля зареждането на съмнителни бензиностанции. По-добре е да изберете за себе си две или три потвърдени бензиностанции и да зареждате гориво единствено в тях. Съвременните бензинови и дизелови мотори са много чувствителни към качеството на горивото. Първият употребява непосредствено впръскване, вторият употребява инжектори и Common Rail системата. Ремонтът и подмяната на тези възли коства доста, тъй че не си коства да спестявате няколко десетки лв. на бензиностанцията.

Имайте поради, че преди зимния сезон притежателите на коли с дизелови мотори би трябвало да се запасят с антигелова добавка, която се прибавя към дизеловото гориво (директно в резервоара) при доста ниски температури (-15 и по-ниски) и подсигурява безпроблемно пускане на мотора при всеки мраз. Колкото и да е необичайно, само че притежателите на такива коли би трябвало да бъдат изключително деликатни към дизеловото гориво в края на есента и началото на зимата, когато бензиностанциите минават от лятно към зимно гориво. По това време съществува риск да сипете лятна нафта, когато първите студове към този момент са настъпили.
Студен старт `Не

На студа маслото в мотора и трансмисията се сгъстява, както и дизеловото гориво, а бензинът се изпарява по-зле. Металът се стеснява, пролуките в работните повърхности на мотора се усилват, което води до спад в компресията. Стартерът, надлежно, носи огромен товар. А сгъстеното масло мъчно се изпомпва през системата. И тук се крие най-големият проблем. Докато моторът доближи работна температура, той работи в режим на маслен апетит, което въобще не е потребно, изключително в случай че пролуките в работните повърхности се усилват.

Какво може да направи водачът, с цел да облекчи тежката орис на мотора през зимата? Всъщност не толкоз. Двигателят е подложен на най-голямо изхабяване при продължителна работа от стартера. В последна сметка всичко в мотора е задвижено, само че към момента няма задоволително налягане на маслото. Ето за какво не се предлага да „ въртите “ мотора със запалител дълго време. След пускане е належащо да оставите мотора да загрее малко - да работи без натоварване.

Важно: Избягвайте прекомерно дългите загрявания! 2-3 минути са задоволителни. Но първите 10-15 км би трябвало да се движите постепенно, позволявайки на мотора да доближи работна температура. И също по този начин, което е значимо, маслото в скоростната кутия също би трябвало да се затопли.
Охладителна система `Не

Охладителната система извършва най-важната задача: поддържа мотора в естествена работна температура. Грижата за нея се състои в постоянна промяна на антифриза в сходство с инструкциите на производителя. Важно е да не забравяте за това, тъй като в случай че антифризът загуби свойствата си, той охлажда мотора по-лошо, а прегряването е доста рисково за мотора. Също по този начин при всяка поддръжка би трябвало да се ревизира положението на тръбите на охладителната система и радиатора.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР