Министърът на туризма Христо Проданов провокира смут с двусмислено изказване

...
Министърът на туризма Христо Проданов провокира смут с двусмислено изказване
Коментари Харесай

Министърът на туризма: Три месеца се грижим за украинците, време е да излязат на пазара на труда

Министърът на туризма Христо Проданов предизвика ужас с двусмислено изявление във връзка бъдещето на помощите за настаняване на украински бежанци в България. 

Програмата, с която Министерски съвет изплаща по 40 лева дневно на хотелиерите би трябвало да завърши на 31 май, а след тази дата помощите ще бъдат проведени по разнообразни способи. 

Проданов разгласи, че персоналното му мнение е обезпечаването на заслон в хотелите да спре. 

" По простата причина, че ние проявихме човечност към тези хора, които бягат от война, помогнахме, настаняваме ги, три месеца се грижим за тях, след което е належащо тези хора към този момент да излязат на пазара на труда. Да си намерят квартира и да заплащат наем, да живеят по този начин, както живеят всички останали хора. Ние проявихме взаимност и поддръжка в първите три месеца, след което всички би трябвало да живеят и работят по този начин, както всички останали ", сподели той в изявление за Българска национална телевизия. 

Впоследствие социалистът призна, че към момента има проблеми с обезпечаването на грижа за децата на дамите от Украйна, които в всеобщия случай употребяват поддръжката от страната за настаняване. 

Проданов уточни и че самите украински бежанци са подготвени да стартират работа - съгласно изследване на Министерството на труда и обществената политика 90% от 6000 интервюирани жители са се съгласили незабавно да се включат в пазара на труда. 

Той твърди, че единствено 25 000 от над 90 000 бежанци от Украйна в България са настанени в хотелите, които имат право на помощ от страната, като Проданов изясни, че персонално е посетил някои места за настаняване и е открил, че " картината не приятна, да не кажа, че е трагична "  от позиция на изискванията. 

Според данните на портала " България за Украйна " обаче записаните за краткотрайна протекция са над 81 000 души, а от тях 51 291 са настанени в местата за заслон - два пъти повече хора от оповестените от министъра. 

Преди дни БНР цитира информация от Министерството на туризма, съгласно която само в областите Варна, Бургас и Добрич в 589 обекта са настанени 39 598 бежанци. 

Малко по-късно полк. Валери Рачев от Кризисния щаб за бежанците изясни пред Дарик, че настаняването на нуждаещи се от протекция украинци няма да бъде прекъснато, само че ще се провежда по нова стратегия, която " се създава сега ". 

Новият механизъм ще подтиква наемането на украинските бежанци на работа, тъй че обезпечаването на средства за издръжка и квартира да минават през работодателите, а не през хотелиери. 

Държавата ще работи и за възстановяване на условията за обгрижване на децата, тъй че майките да се освободят и да стартират работа. 

" Ще разчитаме извънредно доста на нов метод при настаняването на частни квартири - да се настаняват там, където нямаме хотели, само че има свободни работни места. Това се прави на база на картата на свободните работни места в страната, която е изработена от Агенцията по заетостта. Това не значи, че няма да настаняваме повече в хотели изобщо. За настаняването в хотели ще има нова стратегия - тези хотели, които желаят да вземат участие в нея, ще заявят своето предпочитание както беше досега  ", сподели Рачев. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР