С ръчно задвижване на махалото на 110-годишния часовник беше официално

...
С ръчно задвижване на махалото на 110-годишния часовник беше официално
Коментари Харесай

Със звън на часовник Централните хали в София отново отвориха врати

С ръчно задвижване на махалото на 110-годишния часовник беше публично открита възобновената историческа постройка на Централните хали в гр. София.

След близо една година огромни действия по реорганизация и реституция, емблематичният „ затрупан пазар “ към този момент е отворен за гости.

Инвестицията на новия притежател на постройката – Kaufland България, надвишава 50 млн. лева, като 15 млн. лева са вложени за възобновяване на истинските ѝ тип и функционалности – в това число освобождението на цялостния размер на комерсиалната зала, както е бил умислен съгласно истинския план.

Извършени са действия по реституция на присъщата железна структура, отлята в леярните на Густав Айфел при започване на 20 век; реституция и разчистване на фасадите; ремонт на кулния часовник и възобновяване на неговия звън на всеки час; направа на шадраван от зелен мрамор по скиците на арх. Торбов; социализация на археологическото завещание на равнище „ партер “ в постройката и създаване на напълно нова експозиционна зона за история, просвета и изкуства.

 „ Искам да изкажа своите огромни благодарности към компанията за спазеното заричане – за това, че съумя да възвърне тази прелестна постройка в нейния цялостен искра. Избрахте по-дългия и по-скъп път, само че го направихте отговорно и това е един превъзходен образец какво отношение би трябвало да имаме всички ние към града ни. Мога да си пожелая и други знакови здания да имат същите положителни притежатели и да бъдат възобновени по този метод “, показа кметът на Столична община Васил Терзиев при формалното разкриване.

Най-голямата верига хипермаркети у нас закупи постройката от предходните ѝ частни притежатели през 2022 година с ясната поръчка да възвърне истинските ѝ тип и функционалности и да я направи налична за софиянци и гостите на града. С откриването ѝ задължението е напълно спазен, като към него е добавено създаването на сцена за просвета, изкуства и просветителни планове и поддържане на ежемесечен културен календар със събития.

Това беше приветствано от зам.-министъра на културата Илко Ганев, който благодари на компанията за направените вложения в запазването на културното и археологическо завещание на Централните хали. Заместник-министърът на туризма Павлин Петров означи, че с помощта на Kaufland Централни хали са върнати на туристическата карта на България, заместник-министърът на стопанската система доктор Давид Сукалински регистрира приноса на компанията в развиването на стопанската система на страната ни. Иван Капитанов зам.-министър на земеделието и храните акцентира ролята на Kaufland България в поддръжка на българските производители.

 Сред формалните посетители, които приветстваха големите старания, положени от страна на Kaufland за възобновяване на постройката, беше и Н.Пр. Ирене Мария Планк, дипломат на Германия в България

За осъществяването на обособените детайли по плана Kaufland България въвлича необятен кръг от потвърдени специалисти в обособените области – архитекти, археолози, историци, реставратори, културолози. Ключови консултанти на плана са експертите от Регионален исторически музей – София. В памет на създателя на плана, от компанията се обръщат към един от най-известните български скулптори Георги Чапкънов, който основава барелеф на арх. Наум Торбов, ситуиран до централния вход на постройката.

Стоките от български производители и снабдители са акцент в асортимента на Централни хали, като в комерсиалната зона могат да бъдат открити над 14 000 продукта от всички стокови групи, близо 90% от които са от български снабдители. 45 са българските производители на плодове и зеленчуци, които ще оферират продукцията си в Централни хали целогодишно, а общо над 170 ще са българските снабдители на месо и салами, риба, самун и млечни артикули.



„ Щастлив съм, че през днешния ден виждаме изпълнени всички обещания, които дадохме преди да стартираме огромните възстановителни действия по постройката. Акцент в асортимента е българското. Така още веднъж Централни хали ще са дом на качествени български артикули и просвета. Изключително значимо за нас беше да спазим обещанието си към обществото и да върнем постройката на софиянци. Направихме го. Всеки клиент може свободно да влезе през главния вход, да прегледа, да обиколи, да се качи на панорамата или да се потопи в потайностите на долния етаж, без това да го обвързва с покупка. Вярвам, че този жест към обществото ще бъде оценен “, показа Иван Чернев, основен изпълнителен шеф на Kaufland България в речта си за формалното разкриване.

Петя Владимирова, шеф „ Централни отдели “ и член на УС в компанията добави: „ Преди един век, когато Халите отварят порти като първия затрупан пазар, те са безспорна иновация за младата ни столица. В хода на възобновяване на постройката през днешния ден, ние подходихме по същия метод – прилагахме нововъведения и работихме, следвайки най-хубавите европейски практики, с ясния ангажимент, че Централни хали не са елементарна постройка на 100 години. Те са постройка, в чийто основи живее вековна история “.

 Специален привет към гостите на събитието насочи и именитият Христо Стоичков.

„ Kaufland за следващ път потвърдиха, че освен са най-голямата комерсиална верига, само че и най-отговорната. За мен чест да си партнирам с тях, тъй като всичко, което вършат, го правят със сърце и с мисъл за цялото общество. Аз на драго сърце ще доведа внучката ми още този уикенд, с цел да ѝ покажа това благосъстояние, което са съживили Kaufland ”, сподели Христо Стоичков.

И отсега нататък настоящата информация за протичащото се Централни хали ще може да се следи на и в.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР