Държавният департамент на САЩ въвежда нова по-строга визова политика в

...
Държавният департамент на САЩ въвежда нова по-строга визова политика в
Коментари Харесай

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

Държавният департамент на Съединени американски щати вкарва нова по-строга визова политика в отговор на репресивния закон и потушаването на митингите в Грузия. Това заяви държавният секретар на страната Антъни Блинкен в четвъртък.

Новата политика за издаване на визи " ще се ползва за лица, които са виновни или съучастници в подкопаването на демокрацията в Грузия, както и за членове на техните фамилии ", се споделя в неговото изказване. Блинкен съобщи, че Вашингтон стартира и " повсеместен обзор на двустранното съдействие сред Съединени американски щати и Грузия ".

Решението идва близо седмица откакто грузинският президент Саломе Зурабишвили наложи несъгласие на противоречивия законопроект, който Народното събрание одобри макар публичното неодобрение. Той задължава неправителствените организации и медиите, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да показват дали са финансирани от " организация, обслужваща ползите на непозната страна ".

От месеци поради противоречивия законопроект в страната се организират всеобщи митинги, като на няколко пъти се стигна до напрежение и конфликти с полицията. Ветото на президента обаче може да бъде отхвърлено от парламенто с нормално болшинство.

Управляващата партия " Грузинска фантазия " упорства, че се стреми да се причисли към Европейски Съюз и че е работила за повишение на прозрачността на финансирането на неправителствените организации.

Европейският съюз предизвести, че в случай че законопроектът влезе в действие, това ще заплаши възможностите на страната да се причисли към блока. Грузия подаде молба за участие в Европейски Съюз през 2022 година и получи статут на кандидатка през декември 2023 година

Блинкен съобщи, че Съединени американски щати не престават да се надяват, че " водачите на Грузия ще преразгледат проектозакона и ще подхващат стъпки за реализиране на прогрес в демократичните и евроатлантическите желания на страната си ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР