България отбелязва един от най-големите си празници - Деня на

...
България отбелязва един от най-големите си празници - Деня на
Коментари Харесай

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва един от най-големите си празници - Деня на светите братя Кирил и Методий, празник на българската писменост, култура и просвета.

По този мотив в градове в цялата страна ще се проведат голям брой шествия, тържества, концерти, литературни четения и други събития.

На този ден се празнува паметта на равноапостолите, които основават глаголицата като първа книжовност на старославянския език, и на техните възпитаници, които в края на 9 век са поканени в Преслав от цар Борис-Михаил и създават кирилицата.

Денят на св. св. Кирил и Методий се чества публично през 1851 година в Пловдив по концепция на учителя в епархийското учебно заведение в града Найден Геров. Паметта за приноса на братята и учениците става основна детайл от българската национална еднаквост и отстояване на самостоятелност - както църковна, по този начин и държавна.

На 24 май честват учители, създатели, книжовници, поети, създатели, публицисти, преводачи и всички хора, които си служат с българското слово.

Събития

В София формалната празнична стратегия включва шествие, което ще тръгне в 10:30 ч. от площада пред Националния археологически музей и ще стигне до Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий ". Там в 11:00 часа стартира специфична гала с Гвардейския внушителен духов оркестър и осъществявания на хорове.

Днес в столицата се открива и обичайният панаир на книгата пред НДК, а общинските музеи и галерии в София ще са с вход свободен.

Вечерта ще бъдат връчени и годишните награди " Аскеер ", които се присъждат за достижения в театралното изкуство. Актьорът Руси Чанев ще получи премията за изцяло творчество.

В Пловдив шествието за 24 май стартира в 09:00 часа пред паметника на Светите братя. А по-късно в 18:00 ч. пред община Пловдив ще има концерт с присъединяване на група " Тангра ".

Във Варна празничната стратегия стартира с празненство от 10:00 ч. на пл. " Св. Св. Кирил и Методий " с присъединяване на фолклорни ансамбли, читалища и учебни заведения.

Променено придвижване в столицата

На 24 май работи краткотрайна метаморфоза на придвижването в София поради тържествата. Паркирането в някои елементи от града е неразрешено, а маршрутите на някои линии от градския превоз са също изменени.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР