11 юли ще стане ежегоден Международен ден за възпоменание на

...
11 юли ще стане ежегоден Международен ден за възпоменание на
Коментари Харесай

ООН утвърди Международен ден в памет на жертвите от геноцида в Сребреница

11 юли ще стане годишен Международен ден за възпоменание на жертвите на геноцида в Сребреница от 1995 година Това беше взето като решение, откакто Общото заседание на Организация на обединените нации одобри резолюцията това да се случи.

Тя беше призната, откакто 84 страни я поддържаха - измежду тях и България. Както се очакваше, десетки страни се въздържаха при гласуването. Сред тях бяха Гърция, Словакия и Кипър. Против гласоподаваха 19 страни - Куба, Беларус, Сирия и Унгария, която беше единствената от Европейски Съюз в тази компания.

Три от петте непрекъснати членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации - Съединените щати, Англия и Франция - гласоподаваха в поддръжка на резолюцията, до момента в който другите две - Русия и Китай - гласоподаваха срещу.



С признатия текст 11 юли се афишира за " Международен ден за размисъл и възпоменание на геноцида в Сребреница през 1995 година ", който ще се отбелязва годишно, в това число и тази година.

Избиването на към 8000 босненски мюсюлмани през 1995 година, откакто безвредната зона на Организация на обединените нации в Сребреница е завладяна от босненските сърби, се случва по време на Балканските войни. И до през днешния ден част от оживелите близки не престават да се молят телата, които към момента не са открити, да бъдат открити, с цел да ги погребат и да се простят с тях. Това се счита за едно от най-тежките зверства в Европа след Втората международна война.

Резолюцията, препоръчана от Германия и Руанда, беше призната макар антикампанията на Сърбия и нейните съдружници. Сърбия и босненските сърби отхвърлят, че ​​клането съставлява геноцид и настояват, че резолюцията жигосва страната като " геноцидна нация " - макар че тован е поменато на никое място в гласувания текст.

Сръбският президент Александър Вучич прикани страните членки да гласоподават срещу резолюцията, като съобщи, че тя е " мощно политизирана " и няма да способства за помиряването в Босна и района, а по-скоро ще отвори остарели рани.

„ Тази резолюция ще отвори кутията на Пандора, ще се сблъскате с десетки сходни резолюции по въпроса за геноцида “, предизвести той

Докато чакаше резултатите от гласуването, Вучич държеше сръбското знаме и одобри новината прочувствено. Видеоклипове в обществените мрежи демонстрират изнервената му реакция.

This is how Vucic reacted to the adoption of the Srebrenica Genocide resolution.
— Admirim (@admirim)
Още по тематиката:
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР