Записите, изтекли от среща на лидерите на Продължаваме промяната, вероятно

...
Записите, изтекли от среща на лидерите на Продължаваме промяната, вероятно
Коментари Харесай

Експерт по СРС: Изтеклите записи са манипулирани с технология за няколко хиляди долара

Записите, изтекли от среща на водачите на " Продължаваме промяната ", евентуално са манипулирани със програмен продукт, който може да се поръча против няколко хиляди $.

Технологията се популяризира в deep web, като сходни способи все по-често се употребяват за изнудване и нанасяне на имиджови вреди, в това число на политически персони.

Това твърди Илин Савов - експерт по киберсигурност и специфични разследващи средства, някогашен зам.-ректор на Академията на Министерство на вътрешните работи сред 2022-2023 година

В изявление за Сашо Диков по " Евроком " Савов споделя, че е направил опит да проучва записите, само че е разкрил, че в " някои от тях е употребявано миксиране на 4900 гласа по едно и също време ".

" Това образува звук в дълбоката част на мегахерците на човешкия глас. Изключително е мъчно, само че не е невероятно ", споделя той на въпроса по какъв начин може да бъдат тествани, с цел да се откри дали има операция.

" Успях да доловя извънредно заблуждение в целия запис, който протича отмерено, има обособени сектори на пауза, които могат да бъдат доловени единствено единственото експертно ухо. Отделно, избрани шумове са ясно изразени, а други едвам се чуват ", споделя още той.

Савов дава образец с това, че в някои моменти речта на записаните хора се заглушава, само че в това време шумове като тон от дамски токчета звучат ясно.

" На база на моя опит мога да кажа, че тук има вмешателство сигурно ", споделя той.

Експертът твърди, че звукът в началото е бил с доста високо качество, само че след това съзнателно е влошен.

" Когато се основава нещо, което е надалеч от истинността, постоянно се вкарват спомагателни шумове ", споделя още Савов пред Сашо Диков.

Не е ясно кой е направил записите, нито кой ги е популяризирал. Производството им може да е направено от службите за сигурност, само че и от частно лице, в случай че разполага със профилирана инсталация.

Веселина Томова от уеб страницата " Афера ", която разгласява аудиофайловете, твърди, че те са правени от убития през август 2023 година Алексей Петров в негово заведение. Това беше отречено от Кирил Петков, който на собствен ред счита, че става дума за подслушване на централата на Политическа партия на ул. " Чаталджа " и че това се схваща по характерни звуци от отваряне и затваряне на порти.

" Записът може да бъде изработен от разстояние, посредством по този начин наречените ориентирани микрофони посредством дронове. Това е един доста рисков способ, който, за жалост, престъпната престъпност употребява в днешно време. Записът може да бъде осъществен и със особено физическо устройство, като телефон, смарт часовник, микрофон, който да бъде конфигуриран по облеклата на човек. Може да се употребява електрическата мрежа, да бъдат сложени съответните физически устройства и да бъдат задействани отдалечено, като преди този момент е обезпечено съответното помещение. Това са неща, които са известни в целия свят, те са налични, само че доста малко хора се интересуват ", сподели той.

Савов прикани службите за сигурност наложително да се ангажират с следствие и обзор на записите и да излязат с публично мнение.

В същото време, той показва, че има лицензирани лаборатории в страни като Германия, Англия, Канада, Съединени американски щати, Австралия и даже в Дубай, които се занимават точно с разбор на гласови данни.

Срокът за инспекция на сходни записи е към 2 и 4 седмици.

" Предупреждавам всички жители, това е моето мнение, че занапред ще ставаме очевидци на брутални, жестоки комбинации с изкуствен интелект и така наречен deep fake технологии, което ще е доста притеснително, тъй като не знаем каква вреда може да нанесе ", споделя още Савов.

Той прикани и за съществено образование както на чиновниците в Министерство на вътрешните работи и службите, по този начин и на обществото за евентуалните рискове за операция посредством подправяне на гласови данни или видеоизображения.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР