Отношенията между новия президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова и

...
Отношенията между новия президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова и
Коментари Харесай

Дали те закъсняха или времето бързаше: Радев и Силяновска-Давкова се разминаха в Рим

Отношенията сред новия президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова и българския ѝ сътрудник Румен Радев не вървят безпрепятствено още от самото ѝ встъпване в служба на 12 май: Радев на участва на клетвата, а по всичко проличава, че скоро среща сред тях надали ще има.

Двамата имаха такава опция по време на визитата на делегации и от двете страни във Ватикана в навечерието на 24 май, само че пред медиите българският президент удостовери, че това не е случило поради " разчетената до минути стратегия ".

" Намирам като позитивен знак устрема на президента на Северна Македония към разговор. Аз от дълго време споделям, че единствено с разговор ние ще укрепим доверието между тях, ще решим всички въпроси и ще отвоорим вратата на Северна Македония към Европа, " сподели Радев в Рим.

Той изясни, че се надява въпреки всичко двамата скоро да се срещнат и че поканата към Силяновска-Давкова е отворена, като по думите му " е ред на македонския президент да пристигна в София ".

Коментарът на Радев пристигна откакто след аудиенцията си при папа Франциск президентът на Северна Македония съобщи, че среща на този стадий няма да има.

" И аз, и Румен Радев изразихме готовности за среща, само че това няма по какъв начин да се случи поради програмата на двете делегации. Надявам се скоро по този начин среща въпреки всичко да се реализира, " сподели тя.

Според македонски медии от президенството в Скопие импровизирано са декларирали, че задачата на Силяновска-Давкова била " да покаже, че е подготвена да води градивна външна политика, а срещата с Радев би означавала, че връзките сред двете страни вървят в по-добра посока. "

" Двамата се появиха на същото място, само че аудиенциите им при папа Франциск бяха по друго време - задоволително, с цел да се разминат макар в началото изразената воля да се срещнат, " изяснява пратеникът на македонската телевизия " Телма " в Рим.



По информация на " Телма " повода за разминаването е, че протоколите на двете страни авансово не са стиковали стратегиите на двете делегации, само че също така е имало изискване срещата да се организира в българското посолство.

Последното посещаване на Радев в навечерието на 24 май във Ватикана беше през 2021 година, когато той качи тогавашния държавен глава на Северна Македония Стево Пендаровски на държавния аероплан за Рим.

Миналата година българската делегация в Рим беше водена от ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, а през 2022 година - от тогавашния министър председател Кирил Петков.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР