Азбуката е направена за славянските народи. Тя е българско дело

...
Азбуката е направена за славянските народи. Тя е българско дело
Коментари Харесай

Азбуката е направена за славянските народи

Азбуката е направена за славянските нации. Тя е българско дело и вярно се гордеем с нея, само че е дала писменост на всички славяни – милиони по света. Това написа във Фейсбук адвокат Елена Гунчева-Гривова.

 

SafeNews публикува поста без редакторска интервенция:

Азбуката е направена за славянските нации 24.05.24 11:09 Служебният министър Калин Стоянов с привет по случай 24 май 24.05.24 10:52 Мъск предизвестява: AI ще поеме всичките ни работни места (ВИДЕО) 24.05.24 10:43 Орбан: Тече подготовка за влизане на Европа във войната 24.05.24 10:11 Съвременният наш кмет е цялостен кретен(ВИДЕО) 24.05.24 09:43

Защо българите толкоз се гордеем със славянската писменост? Има доста типове книжовност. Но единствено за славянската се знае кой я е направил, кой я е популяризирал и защитавал. Делото на Светите братя Кирил и Методий щеше да потъне в забвение, в случай че не бяха българите, които го одобриха за свое, национално дело и цялата българска страна се включи в налагането и разпространяването на писмеността, която дава опция на всички славяни да пишат на своя език.
Някои ме поправят, че писмеността била българска. Хайде да не сме украинци или македонци, а? Азбуката е направена за славянските нации. Тя е българско дело и вярно се гордеем с нея, само че е дала писменост на всички славяни – милиони по света.
И по тази причина е още по-тъжно, че в страната, в която се е появила славянската книжовност, надписите са на латиница, наименованията са непознати, а народът ни се срами от своя език и книжовност. Огледайте се към себе си и си отговорете дали би трябвало да се гордеем през днешния ден, че сме дали на всички славяни букви да пишат и четат, или да се срамим, че тъкмо ние през днешния ден отхвърляме делото на Светите братя и на хиляди знайни и незнайни българи, разпространявали славянската книжовност по света.
Още по-тъжно е, когато гледаме завършващите учебно заведение младежи по какъв начин копират непознатото и не могат да напишат едно изречение грамотно. Тъжно е, че науката през днешния ден към този момент не е слънце, а душите ни са в мрачевина.
И все пак! Въпреки всичко знам, че това е единствено краткотрайно и народът ни ще продължи по пътя на науката, слънцето и светлината и ще носи светлина и на другите нации и света. Защото духовността и знанието са неразривна част от българската психика!
Честит празник, българи!
Елена Гунчева-Гривова

Позицията в този коментар отразява персоналното мнение на създателя и може да се разграничава от тази на SafeNews

SafeNews напомня, че в столицата стартира тържественото шествие, проведено във връзка честванията на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета, и на славянската словесност – 24 май, се насочи към Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “.
В шествието се включиха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър ръководител Димитър Главчев, кметът на София Васил Терзиев, министри от служебното държавно управление, политици, общественици и жители.

Още вести четете в: Коментари За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР