Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и посланикът на

...
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и посланикът на
Коментари Харесай

България и САЩ с нов договор за образование и технологии

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и посланикът на Съединени американски щати в България Н.Пр. Херо Мустафа подписаха Споразумение за научно-технологично съдействие сред двете страни за нов десетгодишен интервал. Това стана на публична гала в Министерството на образованието и науката, а договорът влиза в действие от през днешния ден.

Министър Вълчев благодари на дипломат Мустафа за положителното съдействие през годините и за поддръжката й за българското обучение и просвета. Той означи, че с помощта на Българо-американската комисия за научен продан „ Фулбрайт “ България и Съединени американски щати си партнират сполучливо към този момент три десетилетия.

Министърът акцентира, че съдействието, което Съединени американски щати оказва на българските неделни учебни заведения там, е от извънредно значение. Той добави, че признаването и включването на езиковия тест по български език в програмата " Сертификат за двуезичност " също е жест, който България цени, тъй като дава преимущество на учениците от неделните учебни заведения при кандидатстване в университет.

„ Българските учени имат потребност да работят дружно със своите американски сътрудници, с цел да продължат да реализират положителни резултати и да се интегрират още по добре в международната просвета “, сподели още министър Вълчев и изрази своята убеденост, че Споразумението е още една крачка към задълбочаването и разширението на партньорството сред двете страни.

Министър Вълчев благодари и на Кристина Иванова - българският участник в самодейността „ Посланик за един ден “, и й пожела да бъде един от многото младежи, които ще осъществен фантазиите си с помощта на подписването на днешното съглашение.

В своето одобрение дипломат Мустафа означи, че Споразумението за научно-технологично съдействие сред България и Съединени американски щати отразява мощната им връзка. Тя добави, че триумфите на взаимните научни планове и университетски начинания са най-хубавите доказателства за положителното партньорство. „ Нашето съдействие ще донесе големи изгоди за бъдещите генерации учени и откриватели в България и Съединени американски щати “, сподели още Н.Пр. Херо Мустафа.

България и Съединени американски щати имат дългогодишна история на сполучливо научно-технологично съдействие. Водещи български учени работят в екипи от най-хубавите научни организации в Съединени американски щати и дружно реализират съществени резултати в сферите на галактическите проучвания, инженерните науки, физиката и химията, математиката и биологията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР