Ливанското екстремистко движение Хизбула“ предупреди, че е напълно готово да

...
Ливанското екстремистко движение Хизбула“ предупреди, че е напълно готово да
Коментари Харесай

Може ли ливанската групировка „Хизбула“ да си позволи да воюва с Израел?

Ливанското екстремистко придвижване „ Хизбула “ предизвести, че е изцяло готово да се бие против Израел , откакто негови бойци дни наред разменяха огън с израелските военни сили на границата, съобщи “Al Jazeera ”. Двете страни интензивно си разменят обстрел и ракетен огън по границите си, откогато палестинската въоръжена формация „ Хамас “ нападна Израел на 7 октомври и аргументи гибелта на близо 1400 души .

Анализатори се притесняват, че с ескалацията на насилието „ Хизбула “ може да открие нов фронт против Израел по заповед на своите водачи и техните ирански поддръжници. Този сюжет може да облекчи ненапълно натиска върху „ Хамас “ и обсадените цивилни жители в Газа , само че би бил унищожителен за Ливан и извънредно ощетяващ за Израел, обявиха анализаторите пред „ Al Jazeera “.

Хизбула воювала ли е преди с Израел?

През юли 2006 година „ Хизбула “ плени двама израелски военнослужещи на границата си, което провокира масиран боен отговор от страна на Израел . Войната продължи 34 дни и докара до гибелта на над 1100 ливански жители и 165 израелци. В последна сметка никой не завоюва дефинитивно войната , само че ливанските цивилни жители тогава изрично бяха от губещата страна. По данни на Международния комитет на Червения кръст Израел е разрушил или развалил към 30 000 къщи, 109 моста и 78 медицински заведения.

Никълъс Бланфорд , специалист по въпросите, свързани с „ Хизбула “, който е част екипа на Атлантическия съвет, мозъчен концерн във Вашингтон, показа, че към днешна дата групировката разполага с 3000 до 5000 бойци и ракети с дребен обхват , които могат да поразят тежко Израел. По негови думи през последните 17 години „ Хизбула “  значително е подобрила военните си благоприятни условия.

„ Смятам, че през днешния ден „ Хизбула “ е в положение да нанесе най-сериозните вреди на Израел от основаването на еврейската страна през 1948 година насам, “, твърди още Бланфорд.

Колко евентуална е войната сред „ Хизбула “ и Израел?

Макар че насилието по границата сред Израел и „ Хизбула “ не е нещо извънредно, Ранда Слим от Института за Близкия изток счита, че през днешния ден има по-голям риск от сериозна ескалация на напрежението. Според нея „ Хизбула “ и Иран биха могли да решат да открият втори фронт против Израел според от равнището на осъществените жестокости в Газа. Ако групировката „ Хамас “ е напът да бъде ликвидирана, „ Хизбула “ може да се включи, с цел да я поддържа, предизвестява Слим.

Въпреки рисковете Никълъс Бланфорд счита, че Иран и „ Хизбула “ към този момент ще проявят въздържаност . Той си изяснява това с обстоятелството, че ‚Хизбула “ служи като главен възпиращ фактор против възможни проекти на Израел и Съединени американски щати да атакуван Иран. Експертът обаче не изключва опцията за война, защото Иран към момента може да задейства свои пълномощници против Израел, в случай че реши, че в този момент е най-подходящият миг да го нападна.

Съединени американски щати , които осъзнават този риск , взеха решение да изпратят два самолетоносача в Източното Средиземноморие, с цел да възпрат подкрепяните от Иран групировки да нападат Израел. Израел евентуално има свои лични проекти , които включват прибягването до дипломатическите старания на Съединени американски щати и военните му сили, с цел да нападна първо „ Хизбула “, сподели още Бланфорд.

Може ли „ Хизбула “ да победи Израел?

„ Хизбула “ е способна да „ аргументи ужасни загуби на Израел “ , само че той към момента е по-силен от нея, твърди Ранда Слим. Тя има вяра, че групировката може да издържи на нахлуване против Израел, което да унищожи сериозната инфраструктура на страната, като да вземем за пример летище „ Бен-Гурион “ и главните електропреносни мрежи. В последна сметка обаче Израел може да трансформира по-голямата част от Ливан в отломки.

При възможен по-мащабен спор Израел евентуално ще се позове на по този начин наречената „ теория Дахия “ – по името на цивилен квартал и цитадела на „ Хизбула “ в южната част на Бейрут, която повелява потреблението на непропорционална мощ , ориентирана против гражданска и военна инфраструктура.

Имад Саламей , доцент по политически науки и интернационалните връзки в Ливанския американски университет, предизвести, че войната против „ Хизбула “ може да докара до цивилен безредици в Ливан , който така и така към този момент е обиден от икономическа и политическа рецесия.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР