Здравната система на Хаити е на ръба на колапса, предупреди

...
Здравната система на Хаити е на ръба на колапса, предупреди
Коментари Харесай

Здравната система на Хаити е на ръба на колапса, твърди ООН

Здравната система на Хаити е на ръба на колапса, предизвести организацията на Организация на обединените нации за децата Уницеф , като съобщи, че шест от десетте лечебни заведения в страната едвам действат, предава „ BBC “. Бруно Маес, представител на Уницеф в карибската страна, изясни:

„ Комбинацията от принуждение, всеобщо разселване, рискови епидемии и все по-нарастващо недохранване огънаха здравната система на Хаити . “

Той обаче акцентира, че „ опорочаването на веригите за доставки може да я унищожи .

Въоръжени банди към момента управляват огромна част от столицата Порт-о-Пренс , а съгласно Уницеф милиони деца са изложени на риск от заболявания и недохранване .

Страната страда от сериозна неустойчивост след убийството на президента Жовенел Моис през 2021 година, като през това време бандите от ден на ден управляват обширни региони от страната. Като цяло, цели 4,4 милиона души в Хаити се нуждаят от незабавна хранителна помощ, а 1,6 милиона души са изправени пред незабавни равнища на остра продоволствена неустановеност, което усилва риска от амортизиране и недохранване на децата съгласно мнението на Уницеф.

Международното летище в Порт-о-Пренс беше отворено още веднъж по-рано тази седмица след близо тримесечно затваряне. Уницеф обаче акцентира, че сега то работи с стеснен потенциал и има доста закъснение. Положението в столицата е изключително тежко, обявиха от организацията на Организация на обединените нации. Контейнери, цялостни с жизненоважни доставки , са били арестувани или разграбени , както и доста хранилища и аптеки.

Реджиналд Филс-Айме, шеф по стратегическо обмисляне в основаната в Хаити неправителствена организация „ Занми Ласанте “, съобщи пред медията, че като „ управляват пътищата към и от столицата, бандите оказват съществено въздействие върху веригата за доставки и целия превоз, в това число превозването на медицинския личен състав и пациентите .

Д-р Филс-Айме съобщи, че въоръжените незаконни групи управляват и няколко огромни региона в централния департамент Артибонит , където неговата Неправителствени организации работи от 80-те години на предишния век.  И добави:

„ Много съществени медикаменти са в дефицит, тъй като множеството от тях идват извън. Неотдавна имаше дефицит на интравенозни течности, диуретици, медикаменти за кръвно налягане и бета-блокери.

„ Децата и бебетата, живеещи в лагерите за вътрешно разселени лица, са изключително уязвими към нехигиеничната среда и популяризираните от нея заболявания, излъчени по воден път. Сега, когато стартира дъждовният сезон, те са изложени и на заболявания, пренасяни от вектори, като да вземем за пример малария , добави доктор Филс-Айме.

Надеш Миджоба, шеф на Хаитянската здравна фондация (HHF), съобщи пред изданието следното:

„ Има доста региони, в които здравните услуги, които в миналото са били разполагаем на общностите, са закрити заради набези и даже разрушение на инфраструктурата . “

И посочи:

„ В други страни, като HHF, броят на пациентите се усилва доста, защото пациентите изминават по-далечни дистанции в търсене на здравни услуги, неведнъж при доста висок риск от принуждение, похищение, обезчестяване и даже ликвидиране.

„ Живея и работя в Хаити повече от 11 години и в никакъв случай не съм виждала филантропичната обстановка толкоз пагубна , показа Миджоба.

Кения би трябвало да изпрати служители на реда в Хаити отпред на интернационална работна група, която ще се опита да помогне на преходния съвет на страната да възвърне известна непоклатимост . Лидерът на страната Уилям Руто се срещна с президента на Съединени американски щати Джо Байдън в Белия дом в сряда, с цел да обсъдят интервенцията. А доктор Филс-Айме показа вярата си основното пристанище на Хаити и пътищата да бъдат освободени през идващите месеци .

Партньори в опазването на здравето, сестринската организация на Занми Ласанте със седалище в Бостън, упорства за основаването на филантропичен кулоар , който да обезпечи незабавни доставки на по този начин нужната помощ в Хаити.

Бандите правят смъртоносни координирани набези с искане за оставката на тогавашния министър-председател Ариел Анри. Той се съгласи да се отдръпна през март. Девет членове на преходния съвет към този момент поставиха клетва да управляват страната.

Но бандите се възползваха от вакуума във властта , оставен от напускането на Хенри , и разшириха контрола си върху обширни елементи от страната, която на процедура стана беззаконна на някои места.

Предстои закриване на последните 4 дома за медико-социални грижи за деца

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР