Президентът Еманюел Макрон определи размириците във френско-тихоокеанската територия Нова Каледония

...
Президентът Еманюел Макрон определи размириците във френско-тихоокеанската територия Нова Каледония
Коментари Харесай

Макрон: Случващото се в Нова Каледония е безпрецедентно въстание

Президентът Еманюел Макрон дефинира размириците във френско-тихоокеанската територия Нова Каледония като „ невиждано въстаническо придвижване “ , което никой не е очаквал, предава „ BBC “.

По време на обиколката си в полицейското ръководство в столицата Нумеа в четвъртък той съобщи, че идващите дни и седмици ще бъдат сложни, само че Париж ще „ отиде до дъно “, с цел да възвърне спокойствието. Шестима души , в това число двама служители на реда, бяха убити , а стотици други бяха ранени при вълнения, грабежи и палежи, провокирани от противоречива изборна промяна.

Нова Каледония , група от острови сред Австралия и Фиджи , е френска територия от XIX век насам. От известно време напрежението сред централното държавно управление в Париж и коренното население канаки, което съставлява към 40 % от дребния архипелаг, е огромно.

Протестиращите канаки се притесняват, че нов закон, даващ право на глас на френските поданици, които живеят там повече от 10 години, ще отслаби въздействието на коренното население. Въпреки това насилието , което стартира на 13 май, е най-тежкото безвластие, следено там от 80-те години на предишния век. Беше въведено изключително състояние , а президентът Макрон съобщи, че изпратените от Франция сили от 3000 души ще останат – даже по време на летните олимпийски игри в Париж, в случай че се наложи.

Пристигайки в Нумеа след 24-часов полет от Париж, президентът Макрон съобщи, че желае да възвърне мира, спокойствието и сигурността „ допустимо най-бързо “.

„ Това е абсолютният приоритет “ , безапелационен бе френският водач.

Той отдаде респект на жертвите на размириците и се срещна с локални политически и бизнес водачи. В срещата на върха участваха сепаратистки водачи, които авансово обявиха, че се надяват тя да „ вдъхне нов живот “ на полемиките с Франция. Пред тях Макрон призна, че най-деликатният диалог , който би трябвало да се организира, е този за политиката – и за бъдещето на Нова Каледония , оповестява австралийският сътрудник на медията Кати Уотсън, като прибавя, че ще има голяма работа в ръцете си.

От началото на насилието на 13 май полицията е задържала 269 души, а сега Нова Каледония е в изключително състояние. Макрон обаче загатна, че изключителното състояние може да бъде анулирано през идващите дни, като съобщи:

„ Лично аз считам, че изключителното състояние не би трябвало да се удължава. “

Нова Каледония е с население от към 300 000 души, в това число 112 000 души от локалното население канаки. По силата на Споразумението от Нумеа от 1998 година Франция се съгласи да даде на територията по-голяма политическа автономност и да ограничи гласуването в изборите за провинции и събрания до тези, които са били поданици тогава. Оттогава над 40 000 френски жители са се преместили в Нова Каледония .

Миналата седмица Националното заседание в Париж предложи да се даде право на глас на френските жители , които са живели на територията в продължение на 10 години. Тъй като това изисква смяна в конституцията , мярката се сблъсква с спомагателни спънки.

Споразумението от Нумеа разрешава провеждането на три референдума за бъдещето на страната. Независимостта беше отхвърлена във всички случаи. Първите два референдума демонстрираха малко болшинство за оставане в състава на Франция. Третият, през декември 2021 година, беше бойкотиран от партиите, подкрепящи независимостта, защото се организира по време на пандемията от Коронавирус.

Европейска комисия прикани България да извърши отговорностите си за енергийно ефикасните здания

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР