Президентът Румен Радев Само, който не познава колко струва разрухата на

...
Президентът Румен Радев
Само, който не познава колко струва разрухата на
Коментари Харесай

България празнува 24 май


Президентът Румен Радев

Само, който не познава какъв брой коства разрухата на незнанието, може да се опасява от цената на образованието. Това сподели президентът Румен Радев в словото си за 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. Държавният глава взе участие в тържественото шествие във връзка празника и формалната гала пред Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Нашата култура, религия и просвета съградиха България като страна на духа, означи Румен Радев. Днес, когато страните по света се надпреварват да влагат в просвета и обучение, ние не можем да си позволим неблагоразумието да загърбим капацитета на нашите учени, преподаватели и откриватели, сподели президентът.

Нека освен през днешния ден, а всеки ден да помним, че достолепието на едно общество, неговият витален стандарт и разцвет са в директна връзка с отношението към знанието, уточни президентът.

Поклон пред просветителите на българския народ, сподели още Румен Радев.

Премиерът Димитър Главчев и неговият длъжностен кабинет

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност е най-светлият празник - той ни сплотява като народ, съхранява ни през годините и ни кара да се гордеем с нашата книжовност и просвета. Това написа служебният министър председател Димитър Главчев във фейсбук страницата си.

" Нека помним делото на първите просветители, дано помним първите ни учители. Нека се поклоним пред делото им и кажем нашето голямо Благодаря ", прикани той.



" На 24 май почитаме и популяризираме делото на първоучителите св. св. Кирил и Методий и почитателите им. Тяхната задача поставя устоите на българските светли съдбини, възпети в химна на просвещението " Върви, народе възродени ", се показва на фейсбук страницата на Министерския съвет.

Този обичан от всички празник е мотив да се гордеем, че сме наследници на хилядолетна книжовна и духовна традиция. Нека благодарим още един път на българските учители, преподаватели и културни дейци, че дават най-хубавото от себе си, с цел да не угасва в никакъв случай пламъкът на познанието, написа в поздравлението на служебния кабинет.



" Буквите са безконечни, по този начин както е безконечен стремежът ни да образоваме децата си, да предадем опита и научените уроци на идващите генерации. Нека ценим и пазим книжовността, която историята е потвърдила, че е здрав щит, с който преодоляваме тестванията на времето. За да пребъде България! ", показват на фейсбук страницата.

24 май е превъзходен мотив да купим и подарим книга, отбелязва в посланието си за празника служебното държавно управление.

По мотив митинга на ректорите на университети служебният министър председател сподели пред публицисти през днешния ден, че има двете постановления, които са подобрили възнагражденията на целия научен състав, на администрацията, на докторантите. 80 милиона лв. бяха отпуснати по техните претенции, сподели Главчев, представен от Българска телеграфна агенция.

24 май е най-българският, най-обединяващият ни и най-светъл празник. Защото знанието и писмеността са светлината, която осветява пътя на българите и в най-тъмните и тежките им дни. 24 май е денят на респект към словото, към знанието, към духовността. Защото словото и знанието са в основата на живота, сподели в приветствието си за празника служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Кметът Васил Терзиев

Делото на Кирил и Методий ни припомня за силата на словото и знанието, които ни сплотяват и ни вършат по-силни. Това сподели кметът на София Васил Терзиев в словото си за 24 май по време на формалната гала пред Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий ". Преди това кметът взе участие в тържественото шествие в центъра на София във връзка празника.

24 май е един от най-светлите и вдъхновяващи празници в нашия календар, ден, в който се гордеем с нашата просвета и нематериалност, означи Терзиев.

Културата е мостът, който ни свързва с нашето минало и ни води в бъдещето. Книгите, музиката, изкуството - всички те са неотменна част от нашия живот и ни обогатяват духовно, сподели кметът.

" Днес, когато светът се трансформира толкоз бързо, би трябвало да помним корените си и да се грижим за нашата просвета и просветителна традиция. Нека продължаваме да се учим и да се развиваме, да бъдем отворени към новите познания и технологии, само че и да пазим и почитаме нашето завещание ", прикани Васил Терзиев. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР