Китай започна двудневни военни учения около Тайван, като военните му

...
Китай започна двудневни военни учения около Тайван, като военните му
Коментари Харесай

Китай провежда военни учения около Тайван като „силно наказание“

Китай стартира двудневни военни учения към Тайван , като военните му ги нарекоха „ мощно наказване “ за „ сепаратистките дейности “ на самоуправляващия се остров, оповестява “BBC ”.

Ученията се организират три дни след встъпването в служба на президента Уилям Лай , който прикани Китай да спре да заплашва острова и да одобри съществуването на неговата народна власт. Китай от своя страна гледа на Тайван като на отцепническа провинция , която в последна сметка ще бъде под контрола на Пекин , само че островът се възприема като обособен.

Тайванското министерство на защитата осъди китайските учения като „ ирационални провокации “ . Тайпе изпрати военноморски, военновъздушни и сухопътни сили, с цел да „ отбрани суверенитета на острова “ , обявиха от министерството на защитата.

Според тайвански военни специалисти ученията в четвъртък за първи път са симулирали пълномащабно нахлуване , а не икономическа обсада. Ученията се организираха в региона на основния остров и за първи път бяха ориентирани и към следените от Тайпе острови Кинмен, Мацу, Вучиу и Дунгин, които се намират наоколо до китайския бряг, съгласно карти, оповестени от Китайската народноосвободителна войска (НОАК). Ученията включваха и съставен елемент на изток от Тайван – пресеченият източен бряг на острова, ситуиран от другата страна на планинска верига, от дълго време е негов боен редут.

Тайван е построил огромна част от укрепената си военна инфраструктура по това крайбрежие, в това число огромна подземна военновъздушна база в планината покрай град Хуалиен. Освен това той е покрай южните острови на Япония и е натурален път за доставяне.

С изпращането на военноморски и въздушни патрули на изток от Тайван Китай цели да покаже на Тайпе, че източната част на страната е изложена на китайска офанзива , и да покаже на американците, че всяко изпитание за доставяне или укрепване на Тайван от изток е уязвимо за китайски ракетни удари и военноморска офанзива.

Китайската народноосвободителна войска съобщи, че ученията са съсредоточени върху взаимни патрули за бойна подготвеност по море и въздух, прецизни удари по основни цели и интегрирани интервенции вътре и отвън острова, с цел да се ревизират „ взаимните действителни бойни качества “ на силите ѝ.

Тайванските медии цитираха военния специалист Чие Чунг , съгласно който провежданите учения целят „ преструване на пълномащабно въоръжено навлизане в Тайван “ .

През миналата година Китай неведнъж репетира обграждане на Тайван с изтребители и военноморски кораби. Тайпе заяви за увеличение на броя на нахлуванията в тайвански води и въздушно пространство в навечерието на встъпването в служба на Лай.

През август 2022 година, след историческото посещаване на тогавашния ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси , Китай организира първата си интервенция по „ обграждане “ , като симулира обсада на основния остров Тайван с кораби, самолети и ракетни удари.

НОАК съобщи, че ученията в четвъртък са:

„ Силно наказване за сепаратистките дейности на силите за самостоятелност на Тайван и строго предизвестие против намесата и провокациите на външни сили. “

Междувременно китайското външно министерство настоя, че ученията са „ нужен и законен ход “ за запазване на националния суверенитет . Говорителят Уанг Уенбин съобщи:

„ Трябва да подчертая, че Тайван е неотменима част от територията на Китай. Това е както факт, учреден на историята, по този начин и същинското статукво. Това няма да се промени и в бъдеще. Тайванската самостоятелност е обречена на крах. “

В речта си при встъпването в служба предишния понеделник Лай прикани Китай да спре да заплашва Тайван . Пекин осъди речта, а външният министър Ван И дефинира Лай като „ срамен “.

След изборната победа на Лай през януари предходната година Пекин излезе с изказване, в което настояваше, че „ Тайван е част от Китай “ . Той също по този начин неведнъж е отхвърлял предложенията на Лай за договаряния.

Пекин и преди е наричал Лай „ сепаратист “ и „ подбудител на спокойствието “ поради изявленията му в предишното в поддръжка на тайванската самостоятелност.

Министерството на защитата на Тайван съобщи, че ученията в четвъртък „ акцентират милитаристичния нрав на Пекин “ . В изказването се споделя още:

„ През последните години непрекъснатото гонене от страна на китайски самолети и кораби нанася забележителна щета на международния мир и непоклатимост. “

Президентската канцелария на Тайван пък сподели:

„ Достойно е за жалост, че Китай употребява едностранни военни провокации, с цел да заплашва демокрацията и свободата на Тайван. “

Междувременно Съветът по въпросите на континенталната част на Тайван, който следи връзките с Китай, съобщи, че задачата на Тайван за поддържане на мира сред двата пролива не се е трансформирала. Говорителят на звеното Лян Уен-чи посочи:

„ Пекин би трябвало да разбере, че тактиката му на заплашване няма да завоюва сърцата и мозъците. “

Въпреки че Китай и Тайван остават търговски сътрудници , те към този момент нямат формален канал за връзка и огромна част от света предлага дипломатическо самопризнание на Китай, само че не и на Тайван. Анализаторите настояват, че претенциите на Пекин са станали доста по-гръмки и непреклонни при ръководството на Си Дзинпин , който неведнъж е подчертавал, че „ обединяването “ ще се случи – за финален път през декември, седмици преди изборите в Тайван.

Досега военните маневри на Китай към Тайван не са били инвазия и са останали в сивата зона . Анализатори обявиха пред “BBC ”, че тактиката за водене на война в сивата зона има за цел да отслаби съперника за нескончаем интервал от време – и настояват, че тъкмо това се пробва да направи Китай с Тайван.

Европейска комисия прикани България да извърши отговорностите си за енергийно ефикасните здания

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР