Ирландия официално ще признае Палестина като държава, като този ход

...
Ирландия официално ще признае Палестина като държава, като този ход
Коментари Харесай

Ирландия и Норвегия ще признаят палестинската автономия

Ирландия публично ще признае Палестина като страна , като този ход се чака да бъде съгласуван с най-малко две други европейски държавни управления , заяви неотдавна ирландски чиновник пред “Politico ”. По-късно той посочи, че една от другите страни е Норвегия . Източникът добави още, че се чака стъпката да бъде доказана по време на конференция , управлявана от водачите на трипартийното държавно управление на Ирландия – министър-председателя Саймън Харис , министъра на външните работи Мишел Мартин и министъра на околната среда Еймън Райън .

Ирландският представител, който показа новината пред “Politico “ при изискване за анонимност , разкри, че Ирландия възнамерява да координира дейностите си дружно с водачите на две други европейски страни. Той отхвърли да назове имената им, макар че по-късно държавното управление на Норвегия публично удостовери, че ще се причисли към Дъблин в този ход.

Министър-председателят на Норвегия Йонас Гар Стрьоре и министърът на външните работи Еспен Барт Ейде оповестиха по време на конференция, извършена тази заран, че страната им ще признае публично Палестина като страна , считано от 28 май , като териториалното разграничаване сред Палестина и Израел ще се основава на границите, избрани от преди 4 юни 1967 година, когато Израел завзе Ивицата Газа от Египет, а Западния бряг и Източен Йерусалим от Йордания по време на Шестдневната война. През последните седмици Ирландия също разиска евентуалните периоди за признание на палестинската самостоятелност на поредност от срещи, извършени взаимно с държавните управления на Испания, Словения, Белгия, Норвегия и Малта, които като цяло споделят позицията на Ирландия, че Европейски Съюз като цяло би трябвало да признае правото на Палестина да бъде напълно самостоятелна страна.

Коментирайки стъпката на Дъблин, израелското външно министерство разгласява видеоклип, в който разкритикува Ирландия за това, че се е поддала на въздействието на групировката „ Хамас “, която управлява Палестина.

„ Фактът, че водачите на „ Хамас “ ви благодарят, би трябвало да ви послужи като сигнал за събуждане, “, гласи част от посланието на израелското държавно управление, ориентирано към Ирландия.

Досега Швеция беше единственият член на Европейски Съюз , който едностранно признаваше Палестина за страна . Няколко други европейски страни са подкрепили тази позиция преди да се причислят към Европейски Съюз. Въпреки че нито една от страните от Г-7 не признава публично Палестина, над 140 от 193-те членове на Организация на обединените нации го вършат.

Нетаняху отхвърля настояването да бъде задържан поради войната в Газа

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР