Няколко души загинаха при преминаването на торнадо през Грийнфийлд, което

...
Няколко души загинаха при преминаването на торнадо през Грийнфийлд, което
Коментари Харесай

Торнадо уби няколко души в Айова, докато мощни бури отново връхлетяха Средния Запад

Няколко души починаха при прекосяването на торнадо през Грийнфийлд , което остави след себе си необятна линия от разрушени къщи, смачкани коли и разцепени дървета, а отвън дребния град солидни вятърни турбини бяха изкривени и изпопадали на земята от мощните ветрове, оповестява „ Асошиейтед прес “.

След като опустошиха градчето с 2000 поданици, бурите се реалокираха на изток и връхлетяха елементи от Илинойс и Уисконсин , като прекъснаха тока на повече от 130 000 консуматори в двата щата. Болницата в Грийнфийлд е измежду развалените здания в града, което значи, че най-малко десетина потърпевши хора е трябвало да бъдат откарани в други заведения, съгласно сержант Алекс Динкла от щатския патрул на Айова.

„ За страдание можем да потвърдим, че има смъртни случаи “ , съобщи Динкла на конференция във вторник вечерта, без да посочи какъв брой са те: „ В момента към момента ги броим. “

Той изрази мнение, че съгласно него са открити всички поданици на града, само че че издирването ще продължи, в случай че някой бъде разгласен за липсващ. Здравната система на окръг Адаир излезе с обява във Фейсбук във вторник вечерта, в която се споделя, че е основала триажен център в гимназията в Грийнфийлд и че хората, които се нуждаят от здравна помощ, би трябвало да отидат там.

Торнадото унищожи огромна част от Грийнфийлд , който се намира на към 90 км югозападно от Де Мойн, в рамките дневно, в който в няколко щата имаше голям брой торнада , великански градушки и проливни дъждове .  Властите оповестиха наложителен комендантски час за града и обявиха, че ще разрешат на жителите да влизат в Грийнфийлд единствено до сряда сутринта. Те също по този начин подредиха на представителите на медиите да изоставен града във вторник вечерта.

След бурята на местата, където в миналото е имало къщи, са се появили купчини счупени дървета от къщи, клони, елементи от коли и други парчета . Някои към момента стоящи на мястото си дървета са останали без клони и листа. Жителите си помагаха един на различен да избавят мебели и други движимости, които бяха разхвърляни във всички направления.

Роуг Пакстън съобщи, че се е подслонил в мазето на дома си, когато бурята минала през него. Той споделя пред WOI-TV, че е считал, че къщата е изгубена, само че признава, че фамилията му е извадило шанс.

„ Но всички останали не извадиха подобен шанс, като брат ми Коуди, неговата къща просто беше изтрита от лицето на Земята “ , описа Пакстън и добави:

„ Тогава виждаш всички тези хора тук, които си оказват помощ един на различен. … Всичко ще бъде наред, тъй като имаме един различен, само че просто ще бъде в действителност, в действителност тежко. Това е цялостна неразбория. “

В целия щат бяха регистрирани голям брой торнада , а едно от тях явно събори и няколко 250-футови (76-метрови) вятърни турбини в югозападната част на Айова . Някои от турбините се възпламениха, като изпратиха кълба пушек във въздуха.

Вятърните електроцентрали са построени по този начин, че да устоят на торнадо, урагани и други мощни ветрове. Според Министерството на енергетиката на Съединени американски щати турбините са проектирани по този начин, че да се изключват, когато ветровете надвишават избрани прагове, нормално към 55 мили/ч (89 км/ч). Освен това те заключват и разперват лопатките си и се обръщат против вятъра, с цел да понижат до най-малко натоварването.

На уеб страницата си Грийнфийлд се показва като „ прелестно настроено място, където жителите ви махат с ръка, до момента в който се разхождате “ , с завършени с дървета улици – преди бурята – и като „ идеалното място за развиване “ .

Мери Лонг, притежател на „ Лонгс маркет “ в центъра на Грийнфийлд, съобщи, че е претърпяла бурята в магазинчето си на историческия градски площад, който значително е избегнал вредите . Лонг описа, че в източната и южната част на града е имало голям брой вреди. Тя удостовери:

„ Чух този плач, като легендарен товарен трен, и след това просто свърши. “

Камил Блеър посочи, че офисът на Търговската камара на Грийнфийлд, където работи, е затворил към 14:00 ч. преди бурята.

„ Виждам от къщата си, че то се движи по права линия надолу по пътя “ , сподели тя за торнадото.

Губернаторът Ким Рейнолдс съобщи, че възнамерява да посети Грийнфийлд в сряда сутринта. В свое изказване тя добави:

„ Само преди няколко седмици торнадо удари няколко други общини в Айова и е мъчно да се повярва, че това се случи още веднъж. Жителите на Айова са мощни и издръжливи и ние ще се оправим с това дружно. “

В югозападната част на Айова видеоклип, оповестен в обществените мрежи, демонстрира торнадо северозападно от Ред Оук . По-далеч на изток и на север Националната метеорологична работа издаде голям брой предизвестия за торнадо за регионите наоколо до градовете Грисуолд, Корнинг, Фонтанел и Гътри Център и други

Айова се приготвяше за тежки метеорологични условия, откакто Центърът за прогнозиране на стихии към Националната метеорологична работа даде на по-голямата част от щата висок късмет за поява на мощни гръмотевични стихии с капацитет за мощни торнада . Държавните учебни заведения в Де Мойн прекратиха образователните занятия два часа по-рано и анулираха вечерните действия.

Във вторник вечерта и през нощта бурите и предизвестията за торнадо се придвижиха в Уисконсин , в това число предизвестие за столицата Медисън . По-рано денем жителите на запад в Омаха, Небраска, се разсъниха от сирените и необятно публикуваните спирания на електрозахранването, защото в региона се изсипаха проливни дъждове, мощни ветрове и огромна градушка. Пороят наводни изби и потопи коли. Телевизия KETV сподели по какъв начин пожарникари избавят хора от коли.

В щата Илинойс прашните стихии накараха управляващите да затворят сектори от две междущатски автомагистрали заради неприятна видимост. Според метеоролога от Националната метеорологична работа Чък Шафър в региона на Маклейн поривите напразно доближават до 45 благи в час (74 км/ч). Бурите последваха дни на рискови метеорологични условия , които опустошиха огромна част от междинната част на страната . Силни ветрове, огромни градушки и торнадо връхлетяха елементи от Оклахома и Канзас късно в неделя, като в Оклахома повредиха къщи и раниха двама души. Друга серия от стихии през нощта против понеделник връхлетя Колорадо и западната част на Небраска, а град Юма, Колорадо, беше затрупан с градушка с размерите на топки за бейзбол и голф, която трансформира улиците в реки от вода и лед.

Миналата седмица в Тексас смъртоносни стихии удариха региона на Хюстън и убиха минимум осем души . Тези стихии в четвъртък прекъснаха електрозахранването на стотици хиляди хора за няколко дни, оставяйки мнозина на мрачно и без климатик в горещото и влажно време. Във вторник броят на смъртните случаи беше повишен от седем, като в черния лист към този момент беше и мъж, умрял от отравяне с въглероден окис, до момента в който работел с генератор след прекъсване на тока. Ураганните ветрове трансфораха предприятия и други постройки в парчета и разрушиха стъклата на небостъргачите в центъра на града.

Боб Оравек, водещ синоптик в Националната метеорологична работа , съобщи, че се чака системата да се обърне на юг в сряда, което ще докара до по-тежки метеорологични условия в елементи от Тексас, Оклахома, Арканзас и южната част на Мисури.

Украйна и Европейски Съюз упорстват да се стартират договаряния за участие през юни

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР