Кметовете на Карлово и на селата, пострадали от наводнението през

...
Кметовете на Карлово и на селата, пострадали от наводнението през
Коментари Харесай

Следобедните новини от регионите на Пловдив и Смолян на 27.05.2024 г.

Кметовете на Карлово и на селата, потърпевши от наводнението през септември 2022 година - Богдан, Каравелово, Слатина, Розино и Христо Даново, ще затворят в сряда за един час Подбалканския път и прохода „ Троян – Кърнаре “. Кметовете са изпратили писмо до министър-председателя Димитър Главчев и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, с което ги уведомяват за подготвяния митинг и упорстват за разпределяне на малко над 38 милиона лв., които да бъдат употребявани за възобновяване и подсилване на разрушени от бедствието мостове, улици и дерета в Карлово и близките села. Предупредителната едночасова обсада ще стартира в 14:30 часа в сряда, 29 май, в село Кърнаре.

Дронове ще оказват помощ в битката с горски пожари на територията на Южноцентрално държавно дружество в Смолян. За задачата са закупени 5 съвременни апарата, които ще се употребяват за наблюдаване и при пожари дават опция да се придобие най-ясна визия за мястото и засегнатите от пламъците горски площи, разяснява инж. Здравко Бакалов - шеф на ЮЦДП. То разполага с 32 високопроходими коли, снабдени със системи за пожарогасене. През актуалната година се предвиждa закупуването на още 5 нови противопожарни коли, с висока проходимост. В 35-те поделения на предприятието са основани профилирани екипи с над 500 чиновници и служащи, които обезпечават тези действия.

Насилник влиза в пандиза за една година. 50-годишният мъж е нанесъл леки телесни повреди на 73-годишна жена, с която живеел на фамилни начала в пловдивското село Старо Железаре. Между двамата постоянно възниквали кавги. Установено е, че на 17 май мъжът нанесъл контузии по главата и лицето на дамата, а на идващия ден потърпевшата съумяла да напусне дома им, като отишла при свои близки в прилежащо село и подала сигнал в полицията. Мъжът е признал виновността си. Наказанието му е наложено четири дни след осъществяване на побоя. Определението на съда е дефинитивно и е влезнало в действие.

Младеж на 17-години е потърпевш при злополука в Доспат, осведомят от полицията. Инцидентът се е случил на 26 май към 17:00 часа. Управлявайки АТВ без нужната дееспособност, младежът губи надзор над транспортното средство и се обръща с него. Вследствие на ПТП-то лидерът е със счупени зъби и напукана кост на ръката. След оказана здравна помощ е освободен за домашно лекуване.

Табелки с „ вълшебни изречения “ и къщички за книги „ кацнаха “ в близкия до Пловдив град Куклен. Новите придобивки са взаимна концепция на общината и Местната комисия за битка с противообществени прояви на малолетни и малолетни. Инициативата цели по занимателен метод да се насърчи интереса към книгите, грамотността и да подтиква любовта на децата към четенето.

Близо 120 ездачи от Украйна, Турция, Гърция, Румъния и най-вече от България мериха сили в Световна купа по прескачане на трудности – две звезди и подготовка за Игрите в Париж. Турнирът се организира в с. Царацово и е за деца, юноши, девойки, мъже и дами. Кулминацията на шампионата, а точно Гран при за мъже и дами с височина на паркурите от 155 см, е с максимален награден фонд и носи точки за ранглистата и за идните Олимпийски игри във Франция. Купата на „ Краси ” подвигна победителят-Андреа Херк с кон Епсилон Де Рулар. Румънският ездач сподели същинско майсторство и класа, и справедливо завоюва конкуренцията. Втори и трети приключиха също състезатели от Румъния-Лука Руксандариу с Джанго Де Хус и надлежно Йонут Урсаче с Вегас. Бараж сред шестима състезатели, които минаха главния паркур без наказателна точка дефинира носителя на купата. Антон Дацински с кон Караско остана на четвъртото място, поради по-слабо време. Пети приключи Ангелос Тулупис от Гърция с Kaнандило. Шести е Ивайло Бонев (България) с Йонас.

Информации на Лалка Златанова, Адриан Кулев и Искра Койчева
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР