Китай активно се опитва да влияе върху световна медийна среда

...
Китай активно се опитва да влияе върху световна медийна среда
Коментари Харесай

Китай със стремеж към нов световен медиен ред

Китай интензивно се пробва да въздейства върху международна медийна среда за париране на рецензиите към страната и разпространяване на агитация. Това излиза наяве от нов отчет на " Репортери без граници ", представен от " Тайм ".

Докладът, озаглавен " Стремежът на Китай към нов международен медиен ред ", разкрива, че Пекин употребява разнородни тактики, в това число усилване предаването на интернационалните вести, предприемане на огромни рекламни акции и навлизане в непознати медии за разпространение на мирогледа си.

Седрик Алвиани, шеф на организацията за Източна Азия, изясни, че китайските управляващи освен се пробват да популяризират пропагандата си, само че и публицистиката като цяло е заложена на карта.

Според проучването китайското държавно управление влага 1,3 милиарда $ годишно за усилване на международното наличие на китайските медии. С тази инвестиция китайската социална телевизия и радио фрапантно усилиха интернационалното отразяване на събития през последните години. China Global Television Network предава в 140 страни, а China Radio International излъчва на 65 езика.

Правителството също харчи обилни средства за промотиране на китайските възгледи с платени изявления в западни медии. Алвиани отбелязва, че в епоха, в която новинарските медии изпитват дефицит на доходи, медиите са изкушени от долари за платени публикации. Китай заплаща до 250 000 $ за реклами във водещи интернационалните издания.

Освен това Пекин се пробва да получи надзор над непознати медии с пазаруване на дял от тях. Това нормално води до автоцензура, от време на време са уволнявани публицисти, защото пишат сериозни публикации за страната.

Отделно Пекин оказва въздействие върху непознати медии с отправяне на покана към публицисти, изключително от разрастващите се страни, за посещаване на Китай за образование.

Липсата на медийна независимост в Китай е добре документирана. Страната е на 176 от 180 страни съгласно Световния показател за медийната независимост 2018 на " Репортери без граници ".

В отчета са документирани няколко случая, при които Китай е употребявал същите тактики против дисидентите в страната при репресирането на публицисти в чужбина. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР