Какво е най-естественото разпределение на местата, когато в помещението има

...
Какво е най-естественото разпределение на местата, когато в помещението има
Коментари Харесай

Фон дер Лайен и Шарл Мишел в Анкара - мъжете на столове, жената на дивана

Какво е най-естественото систематизиране на местата, когато в помещението има два стола и диван и трима президенти - двама мъже и една жена? Отговорът на Анкара е мъжете на столове, дамата - на дивана.

Това стана през вчерашния ден при визитата на ръководителите на Европейската комисия и Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел в Турция. От фрагментите, публикувани след срещата, се вижда по какъв начин тримата влизат в залата за срещи, в която има единствено два стола, на които незабавно сядат Реджеп Ердоган и Шарл Мишел, а Урсула фон дер Лайен остава права. От видеото ясно се вижда по какъв начин тя не може да скрие недоумението си и възкликва нещо на немски, след което сяда на единия от двата дивана в залата. Западните медии нарекоха случая “дивангейт”.

Въпросът, който всички задават, е дали това беше протоколен гаф или съзнателна провокация от страна на Турция и то при първата физическа среща, за която се смяташе, че най-малко малко би трябвало да стопи ледовете сред Анкара и Брюксел.

От Европейската комисия споделиха през днешния ден, че ръководителят фон дер Лайен не е била щастлива със обстановката, само че е предпочела да седне на дивана и да се концентрира върху целите на срещата, вместо да обръща внимание на разпределението на местата. В същото време тя е упълномощила на екипа си да ревизира за какво се е стигнало да тази обстановката и да подсигурява, че няма да има други сходни в бъдеще. От Еврокомисията припомниха още, че двамата ръководители на евроинституциите Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен би трябвало да бъдат третирани по еднакъв метод при публични визити.

Другият участник в конфузната обстановка - ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел към момента не е дал пояснение за какво през вчерашния ден седна на стола дружно с Ердаган, като остави колежката си Фон дер Лайен неудобно да стои права. Неофициално дипломати се пробваха да обяснят, че той стои по-високо в протоколната подчиненост - нещо, което от Еврокомисията опровергаха. От Еврокомисията не желаеха и да разясняват държанието на Мишел.

В същото време медии разгласиха фотоси от предходни визити в Турция на Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, на които се вижда, че тримата дружно с Ердоган седят на три стола към формалната маса за договаряния.





Европейски Съюз се пробва да усъвършенства връзките с Турция, като се ангажира да показа стратегия за по-засилени стопански връзки, укрепване на митническия съюз, визова либерацизация и усилването на връзките сред хората. В същото време Брюксел се надява Турция да продължи да съблюдава съглашението за миграцията, като приготвя и нова финансова поддръжка за страната, в която има към 4 милиона сирийски мигранти.

След срещата Ердоган не застана пред медиите дружно с Фон дер Лайен и Мишел, с цел да дава отговор на журналистически въпроси.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР