Как най-адекватно да реагираме при гръмотевична буря и с какво

...
Как най-адекватно да реагираме при гръмотевична буря и с какво
Коментари Харесай

Експерти съветват: Как да се спасим при гръмотевична буря

Как най-адекватно да реагираме при гръмотевична стихия и с какво можем да помогнем при основала се обстановка - препоръки за това дадоха от Планинска избавителна работа към Българския червен кръст.

Поводът е, че трима мъже починаха, откакто през вчерашния ден бяха ударени от гръмотевица при разразилата се мощна стихия с градушка в София, написа dir.bg. При тежкия случай пострада и още един човек, той бе настанен в болница " Пирогов " със съществени изгаряния, само че към този момент е вън от заплаха за живота.

" Мълниите са естествен феномен, който е прочут от хилядолетия и съставляват електрически заряд, който пада от горните пластове на атмосферата към земната повърхнина. Могат да доближат над милион волта напрежение и са с унищожителна мощ. Попадайки върху човек или в негова непосредственост, провалите могат да бъдат пагубни, както се случи и през вчерашния ден ", съобщи Емил Нешев, шеф на ПСС към Българския червен кръст.

Как да предвидим и по какъв начин да се предпазим от такива естествени бедствия

Първото и най-важно нещо, което би трябвало да знаем, е, че актуалните средства за информация дават доста точна визия и прогноза къде, по кое време и по какъв начин биха могли да се случат такива феномени, показват специалистите.
Най-важното нещо, което би трябвало създадем, е да се осведомяваме за прогнозата за времето. Съвременните технологии разрешават да следим всичко в действително време, изясни Емил Нешев. Той даде образец с Гърция. Там посредством мобилните оператори жителите получават известия, когато се намират в рискова зона.

" Затова поучавам всички да наблюдават прогнозите - дали през уеб сайтове или през малките екрани няма значение. И в случай че има такива заплаха, както беше и през вчерашния ден - с предизвестие за жълт код, да заобикаляме по време на този интервал да сме на открито или в случай че се случи по този начин, че да бъдем на открито, да създадем всичко допустимо, с цел да се приютим в постройка или да останем в колата, в случай че сме в кола ", обясни Нешев.

Основната заплаха по време на стихия е да се стои извън.

" Най-опасно е открити площи или пък до самотни дървета или в гора ", посочи шефът на Планинската работа.

 Много значимо е да се знае, че след отминаване на бурята е добре да се остане на закрито най-малко още 30 минути, тъй като една мълния може да се движи до 10 км в хоризонтална посока.
" Така че даже и да е отминала бурята, има заплаха отново да бъдем наранени от нея ", добави Емил Нешев.

 Специалистите са безапелационни, че по време на такава мощна стихия би трябвало да се отървем от всичко железно и електронно към нас, което би привличало тези заряди.
Ако сме навън, е добре да застанем ниско долу, клекнали и свити надолу към земята. В никакъв случай ръцете да не опират земята, сподели шефът на ПСС към БЧК.

" Могат да се държат глезените или да се свият коленете. Другият вид е да бъдат запушени ушите с отворена уста, защото звуковата вълна е доста мощна и може да аргументи спомагателни повреди ", добави той.

Има ли заплаха, в случай че се намирате в постройка без гръмоотвод
Когато сме в постройка, която има електрическа мрежа и тръбопровод, само че няма гръмоотвод - шансът да има последици за хората в нея, когато я удари гръмотевица е по-малък. Ако обаче няма нито гръмоотвод, нито електрическа апаратура и тръбопровод, тя е надалеч по-опасна, сподели доктор Едмонд Йорданов - щатен доктор към ПСС.

По думите на Емил Нешев повода за по-честите произшествия в последно време, са климатичните промени. В световен мащаб следим климатични промени, добави шефът на ПСС.

Как да окажем първа помощ, в случай че към нас има потърпевш от гръмотевица

Основната причина за гибел при попадане на гръмотевица е директният удар, уточни доктор Едмонд Йорданов.

   
" При пряк удар от гръмотевица шансът за оцеляване е най-малък, защото провалите са огромни върху човешкия организъм. Но това може по-рядко да се случи, по-скоро попаденията са от така наречен пръскащи удари, когато да вземем за пример сме застанали до огромно дърво, мълнята поразява дървото и минава към човек ", сподели доктор Йорданов.

Най-сериозното нещо, което би провокирало гибел, е прекъсването на сърдечната активност и засягането на дихателния център, уточни лекарят.

Той изясни, че мълниите поразяват по три метода - електрически заряд, ударната вълна, която би могра да провокира контузии, и третото е звуковата вълна. Има провали и от изгаряния.

" При пораждане на сходно злополучие се оказва първа помощ на тези, които нямат витални индикатори. Ако има потърпевш, който е несъответстващ или в безсъзнание, само че има пулс и дишане, то той ще се оправи. Вероятността за настъпване на летален излаз е при тези, които нямат пулс и дишане. Затова първа помощ първо на тях. Това става със сърдечен масаж и обдишване. Ако успеем да възстановим сърдечната периодичност и усетим, че има пулс,трябва да продължим с обдишването до възобновяване на спонтанното дишане, което може да стане от 30 минути до втория час ", сподели доктор Едмонд Йорданов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР