Жътвата на ечемик и пшеница в Добруджа е към своя

...
Жътвата на ечемик и пшеница в Добруджа е към своя
Коментари Харесай

Зърнопроизводители предупреждават за много фалити

Жътвата на ечемик и пшеница в Добруджа е към своя край. Добивите са в огромен диапазон в обособените райони в област Добрич, като някъде стопаните са прибрали по над 600 кг на декар, до момента в който на други места едвам към 400. Основната причина за по-ниските от предстоящите добиви е в късната сеитба поради студове, както и в продължителното засушаване напролет, което тук-там продължи повече от 50 дни. Голямата паника на земеделските производители обаче е в безмитния импорт на зърно от Украйна, което е с доста по-ниска цена от тази на българското зърно, както и в неналичието на пазар поради неустойчивата икономическа конюнктура.

Картината на добивите от пшеница и ечемик в област Добрич е пъстра, като количествата са по-малки от тези през предходната 2021 година, само че и доста по-големи от сериозната 2020-та. Препускащите нагоре цени на горивата, торовете и семената са следващото предизвикателство пред зърнопроизводителите, а в това време пазарите са застинали и за цени на зърното е мъчно да се приказва. Всичко това, дружно с безмитния импорт на слънчоглед и пшеница от Украйна, изправя сектора пред доста незнайни, а за доста стопанства тази обстановка ще значи и банкрути, безапелационна е ръководителят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова. Тя обработва 13 000 декара в землището на село Гешаново, като междинният рандеман от пшеницата е 400 кг.

Мария Дикова обработва 6 000 декара в землището на село Гурково, община Балчик. Неблагоприятните метеорологични условия през зимата и пролетта са дали своето отражение и за нейната годишна продукция, само че не по-ниските от предстоящите добиви са същинската ѝ паника.

Липсата на търговия води след себе си и различен проблем. Складовите бази на търговците и производителите последователно се запълват, множеството стопанства не разполагат с задоволително място за предпазване на цялата си продукция, а занапред ще се прибира годишна продукция и от слънчогледа и царевицата, допълват Радостина Жекова и Мария Дикова.

Радостина Жекова е безапелационна, че България не може да продължава да си затваря очите пред обстоятелствата и е време да последва образеца на други европейски страни като Румъния да вземем за пример, които разрешават вноса на зърно от Украйна съгласно директивата, само че не го задържат в страната. По думите ѝ в случай че се допусне смесването на българско и украинско зърно по складовете и по-късно то излезе от страната ни с български етикет, браншът ще бъде извънредно злепоставен пред другите страни, защото качествата на това смесено зърно няма да дава отговор на европейските условия.

Как земеделците могат да се спасят в тази обстановка съгласно Мария Дикова.

Според нея разновидността е, който може да издържи, да съхранява продукция и да чак. По думите ѝ обаче, това е доста мъчно, защото предстоят разноски за торове и семена, а всичко е поскъпнало. Идват заплащания на

Няма вид и добивите от слънчоглед и царевица да компенсират обстановката с пшеницата.

Националната асоциация на зърнопроизводителите също е обезпокоена от обстановката в сектора и упорства за незабавна интервенция на страната. В противоположен случай земеделците са подготвени на митинги, съобщи Радостина Жекова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР