Русия обяви в четвъртък, че основният електропровод, захранващ контролираната от

...
Русия обяви в четвъртък, че основният електропровод, захранващ контролираната от
Коментари Харесай

Прекъсна главното захранване на Запорожката АЕЦ

Русия разгласи в четвъртък, че главният електропровод, захранващ следената от нея Запорожка атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) в Украйна, е прекъснал, само че увери, че няма опасност за сигурността, защото централата се зарежда посредством аварийна линия . Централата, която разполага с шест реактора, не действа, само че разчита на външно зареждане за поддържане на охлаждането на нуклеарното гориво, предава Ройтерс.

Причините за спирането на основния електропровод 750 киловолта (kV) " Днепровски ", което се случи в 13.31 локално време (съвпада с българското), не се показват. В момента електроцентралата се зарежда от аварийна 330 kV линия " Феросплавная ", съобщи съветското управление в формалния си канал в Telegram.

Международната организация за атомна сила (МААЕ) от спора сред Русия и Украйна. Организацията изрази угриженост за сериозните проблеми с електрозахранването на централата, които усилват рисковете за нуклеарната сигурност.

" Енергоатом ", украинският атомен оператор, заяви, че при положение на щета на аварийна линия " Феросплавная ", Запорожката АЕЦ може да остане изцяло без електричество , което би представлявало съществено нарушаване на естествената работа на станцията и би могло да докара до повреда .

Запорожката АЕЦ, най-голямата атомна електроцентрала в Европа, е основна за енергийната система на Украйна, само че многократните спирания на електропроводите, последното от които стана на 22 март , акцентират рисковете и неустойчивостта, пред които е изправена заради войната.

" Грийнпийс " е срещу рестартирането на Запорожката АЕЦ от съветските управляващи

Организацията желае Европейски Съюз да наложи наказания на " Росатом "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР