Юрий Цинтула, който простреля словашкия премиер Робърт Фицо миналата седмица,

...
Юрий Цинтула, който простреля словашкия премиер Робърт Фицо миналата седмица,
Коментари Харесай

Нападателят на Фицо не искал да го убива, ще му се извини писмено или по време на съдебния процес

Юрий Цинтула, който простреля словашкия министър председател Робърт Фицо предходната седмица, споделил на следователите, че претекстът за нападението е противоречие с политиката на настоящето държавно управление, само че че не е възнамерявал да го убие. Цинтула подчертал, че не е склонен със затварянето на Специалната прокуратура и преследването на културни и медийни служащи, както и че желае Словакия да даде военна помощ на Украйна и счита, че държавното управление е враждебно към Европейския съюз, се показва в документите, прочетени от арбитър Роман Пуковски в Специализирания углавен съд през днешния ден.
Нападателят споделил на следователите, че на този ден схванал по радиото, че на 15 май в Хандлова ще се състои държавно съвещание и решил да работи, оповестява порталът " Правда ".

„ В 11:20 ч. той се качил в колата си и взел револвер и два пълнителя, всеки с по 10 патрона, и отишъл самичък в Хандлова, където дошъл към 12:20 ч., като чакал на площада към час държавното управление да излезе от Дома на културата ”, се споделя в изялвлението на съда. 
Цинтула решил да " наруши здравето на Фицо ", с цел да не може да извършва отговорностите си, само че твърди, че не е имал желание да убива никого.

„ В понеделник, 13 май 2024 година, той решил да отмъсти на това държавно управление за политиката му, като навреди на здравето на министър-председателя, и желал да направи това с огнестрелно оръжие, което има законно от 1992 година “, се споделя в известието. Цинтула добавил, че не счита да бяга и че по никакъв метод няма да пречи на хода на наказателното произвеждане. В обещанието, обещано на съда, той също по този начин декларира, че в никакъв случай повече няма да взема решение своето " изтощение и отчаяние от положението на обществото, като атакува физически който и да било ", и акцентира, че съжалява за опита за ликвидиране.

„ Но повтаря, че знае по какъв начин да стреля и да се прицелва, с цел да не заплаши живота на жертвата. Освен това внимавал инцидентно да не заплаши някое лице в тълпата или защитата. Той се извинява на потърпевшия за дейностите си, което е подготвен да му каже персонално по време на процедурата, в случай че има опция, а в случай че не, наложително ще му се извини документално. Освен това той се възползва от правото си да не свидетелства “, сподели съдията.

Цинтула е пенсиониран публицист, живее в Левице със брачната половинка си и, както той сподели, не пуши от 40 години и понякога се любува на обичания си алкохол, " който от време на време е безценен ". Той отхвърля да е употребявал опиати и други пристрастяващи субстанции.

Опитът за ликвидиране на словашкия министър председател сега се проверява като съзнателно закононарушение, макар че не може да се изключи, че тази правна подготовка може да се промени по-късно, сподели основният прокурор Марош Жилинка.

След покушението над Фицо предходната седмица полицията неотложно арестува Цинтула. Словашкият министър председател беше откаран в тежко положение в болничното заведение в Банска Бистрица, където му бяха осъществени интервенции.

Словашки съд постанови в събота Цинтула да остане в ареста и той е изправен пред присъда от 25 години до пожизнен затвор.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР