Европейската комисия наложи глоба в размер на 337,5 млн. евро

...
Европейската комисия наложи глоба в размер на 337,5 млн. евро
Коментари Харесай

Производителят на Milka и Oreo е глобен с 337,5 млн. евро след разследване на ЕК

Европейската комисия наложи санкция в размер на 337,5 млн. евро на компанията за хранителни артикули Mondelez, откакто нейно следствия откри, че колосът е нарушавал конкуренцията в продължение на години и е правил продуктите си изкуствено по-скъпи.

Mondelez International (MDLZ.O), която създава продуктите на Milka, Oreo, Philadephia, Toblerone и други, е санкционирана поради това, че е попречила трансграничната търговия с шоколадови произведения, бисквити и кафе сред страните от Европейски Съюз. Тя е злоупотребила с " господстващото си състояние " на някои национални пазари за продажба на шоколади.

Еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер съобщи в четвъртък, че компанията нелегално е лимитирала трансграничните продажби в Европейски Съюз, с цел да поддържа по-високи цени на продуктите си.

" Този случай е обвързван с цените на питателните артикули. Това е основен проблем за европейските жители и е още по-очевидно във времена на доста висока инфлация, когато мнозина са в рецесия на виталните разноски ", споделя Вестагер в изказване.

Разследването на Европейска комисия, почнало още през 2019 година, е открило, че Mondelez нелегално е ограничавала търговците на дребно да се доставят с продуктите ѝ от страни членки, където цените са по-ниски, и това е разрешавало на Монделийз да поддържа по-високи цени. Единният пазар на Европейски Съюз разрешава свободното придвижване на артикули и услуги през границите в помощ на потребителите.

Хранителният колос обаче съзнателно е разделил единния европейския пазар на по-малки национални пазари, с цел да поддържа високи цени на продуктите си.

" Решени сме да отстояваме главните свободи в Европейския съюз и да подсигуряваме, че европейските жители имат достъп до най-голямото многообразие на най-ниските цени, които пазарът може да предложи ", съобщи еврокомисарят Вестагер.

От Mondelez обясниха, че санкцията се отнася до изолирани един от различен случаи, и множеството такива практики са били спрени доста преди следствието на Комисията стартира.

Според Европейски Съюз противозаконните практики на компанията датират още от 2006 година и включват отвод за доставка на търговец на едро в Германия, с цел да се предотврати препродажбата на шоколадови произведения в България, Румъния, Австрия и Белгия, където цените са по-високи. В различен обособен случай Mondelez изисква от клиент да ползва по-високи цени за експорт спрямо продажбите на вътрешния пазар.

Санкцията, наложена от Европейската комисия, продължава натиска против компании, които постановат териториални ограничавания на доставките на дистрибутори и търговци на дребно.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР