Изходът от настоящата ситуация е да се направи едно техническо

...
Изходът от настоящата ситуация е да се направи едно техническо
Коментари Харесай

Татяна Дончева: Изходът е техническо правителство до пролетта

Изходът от актуалната обстановка е да се направи едно техническо държавно управление до другата пролет, в което да влязат всички без ГЕРБ и Движение за права и свободи със съществено присъединяване на министри от служебното държавно управление, изключително на тези, които се употребяват с публично доверие, само че не целия длъжностен кабинет, тъй като не целият е добър. Това сподели в предаването „ Лице в лице” по bTV Татяна Дончева от „ Изправи се.БГ! Ние идваме!”.

По думите ѝ за „ Изправи се БГ, ние идваме” няма проблем с чий мандат ще бъде препоръчан кабинетът, казусът е по-скоро сред Демократична България и Българска социалистическа партия.

„ Чисто официално, юридически има публикуван декрет на президента, обнародван в Държавен вестник, който е импортиран в Народното събрание. Ясно е, че Има Такъв Народ не са осъществили мандата и, че вместо като едни естествени хора да признаят – Не сме осъществили мандата, те в този момент ще ни вкарат в парламентарна главоблъсканица в името на това да се гласоподава ли, да не се ли гласоподава, кое да се гласоподава, кое да не се гласува”, добави Дончева.

Според нея тази процедура би трябвало да бъде довършена с гласоподаване и без гласоподаване. „ Аз не съм сигурна в това каква теза е вярна, когато президентът, откакто е сезиран от претендента, само че е издал към този момент указа, какво той може да направи със своя декрет. Но ми се коства доста изрично по конституционната уредба и по решенията на Конституционния съд, че по кандидатурата за министър-председател, откакто претендентът е подал състава и структурата, може да пипа единствено президентът и, че не може без гласоподаване.
Спори се за това би трябвало ли да се гласоподава – и в случай че би трябвало да се гласоподава какъв е казусът – вкарвате претендента за министър-председател, гласуваме, завършва гласуването. Ако гласуването е в отговор на неговата воля, че той не желае по някакви негови аргументи да упражнява функционалността, ние ще гласуваме. Ако инцидентно някой реши да му направи на инат и да го избере, той ще си връчи оставката”.
Никой не е споделил по кое време ще се връчи втори мандат и по кое време ще завърши процедурата. Няма конституционни периоди, добави Дончева.
„ Слави Трифонов и неговата групировка ни изправиха даже в този елементарен миг пред обстановка, която не съществува в досегашната 30-годишна процедура на използване на Конституцията. Факт е, че Има Такъв Народ не се оправиха с осъществяване на мандата, само че в тези случаи има доста хора и обединения, които не са се справили.

Конституционната процедури планува претендентът за министър-председател да работи през президента и когато той връчи на президента състава на държавното управление и структурата, той попълня и две заявления и оттова нататък ходът е на президента”.

Едната декларация е, че дава отговор на изискванията, другата е, че ще осъществя мандата, посочи Дончева.
„ Никой принудително няма никого да прави министър-председател, само че въз основа на всички тези документи президентът е издал декрет, обнародван в Държавен вестник, и е упълномощил на Народното събрание да извърши избора.
Това не е по този начин във връзка с структурата и състава на държавното управление, добави Дончева и разясни, че претендентът за министър-председател може да показа пред Народното събрание напълно друг състав и конструкция на държавно управление от този, който е дал на президента.

" Там той има свободата да оперира и да каже на Народното събрание – не ви представям състав и конструкция, и в този случай ще се смята, че мандатът е незавършен и по този въпрос, откакто той не показа състав и конструкция, Народното събрание няма върху какво да гласоподава. Но не по този начин стои въпросът със самия министър-председател. Не знам по какъв начин те считат да решат въпроса със съществуващия обнародван в Държавен вестник декрет. Това не е някакъв партиен конгрес, на който да разсъждаваме подала ли е Корнелия Нинова оставка, можела ли е да си отдръпна оставката или не ".

Бел.ред.
И двете партии, и, дадоха обещание на гласоподавателите си мажоритарен избор и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР