Бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова коментира, че

...
Бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова коментира, че
Коментари Харесай

Поптодорова: Защо Радев не поиска да е сред ораторите в София пред 400 парламентаристи от НАТО?

Бившият дипломат на България в Съединени американски щати Елена Поптодорова разяснява, че президентът Румен Радев е избрал да отиде в Унгария вместо да приказва пред парламентарната асамблея на НАТО в София.

Думите, произнесени от Радев по време на визитата му - че Путин предлага мир (при изискване завладените дотук територии да останат за Русия), обиколиха света.

„ Защо президентът не се възползва от опцията и не избра да бъде един от ораторите в София пред близо 400 парламентаристи, от 32 страни, от 25 партньорски страни, които съставляват 1 милиард души. Да избереш посещаване, което постоянно може да се пренасрочи, считам, че това е търсено неявяване и е многозначително в политически проект. Целта е да покаже дистанцираност, неангажираност най-малкото. " - съобщи Поптодорова пред Нова ТВ.

По думите ѝ когато се приказва за НАТО, не би трябвало да се пропуща, че това значии Европейския съюз.

„ Всички решения, които се случват в прилежащата постройката до тази на НАТО в Брюксел, т.е. тази на Европейски Съюз, са безусловно координирани и свързани ”, добави някогашният дипломат на България в Съединени американски щати.

Според Поптодорова сигналът, който Румен Радев подава с отсъствието си, е към външните сътрудници на България и към политиците у нас. „ Онези, изключително един от тях, който е изключително заинтригуван от събитията в България – Кремъл, за него тях това е значим знак. Това е доказателство за позициите на президента и главнокомандващия. ” - акцентира тя.

Поптодорова е безапелационна, че визитата на Радев не е случайност: „ Същевременно това подхранва рискови настроения в България. Затова споделям, че резултатът е двоен, изключително в интервал на избори – национални и европейки. ”

„ Имаме шанс, който е политически и геополитически - тъкмо в този момент да се организира срещата на НАТО в София. Един календар се готви авансово и това, че има съвпадане на толкоз други събития, които са се случили, внезапно покачва смисъла на парламентарната асамблея. Това е плюс за България и обръщение към вътрешната територия. ” - заключи тя.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР