Астрономи откриха необичайно явление в космоса. Оказа се, че много

...
Астрономи откриха необичайно явление в космоса. Оказа се, че много
Коментари Харесай

Мистерия: стотици звезди изчезнаха безследно в космоса, какво се случва?

Астрономи откриха извънредно събитие в космоса. Оказа се, че доста звезди изчезват безследно и не оставят следи какво се е случило с тях. Авторите на ново проучване, оповестено в списанието Physical Review Letters, са намерили пояснение за мистериозния феномен.

По време на проучването астрономите разкрили, че през последните 70 години почти 100 звезди са изчезнали и изгубването им не може да бъде обяснено. Звездите могат да станат доста тъмни и сложни за разкриване или могат да експлодират в свръхнови, с цел да се трансфорат в черна дупка или неутронна звезда. Но звездите не изчезват просто по този начин.

Например, единствено звезди с голяма маса могат да се трансфорат в черни дупки или неутронни звезди в края на живота си. Звезди като Слънцето първо се трансформират в червени колоси и по-късно стават бели джуджета.

Но за какво някои звезди просто изчезват? Едно допустимо пояснение, което беше условно подкрепено от новото наблюдаване, е, че звезди с голяма маса могат да колапсират в черна дупка, без въобще да имат забележима детонация на свръхнова, пише IFLScience

Учените са изследвали двойна звездна система в покрайнините на Млечния път, наречена VFTS 243, която се състои от звезда от основната поредност от спектрален клас О и черна дупка. И двата обекта обикалят един към различен и правят цялостно завъртане за съвсем 11 земни дни. Учените се пробваха да открият признаци на черна дупка вследствие на детонация на свръхнова, в това число изхвърляне на барионна маса.

И те откриха доказателства, че черната дупка е основана с ниско лъчение на барионна маса, което значи, че може да се е появила вследствие на компресията на звезда без детонация на свръхнова.

Този сюжет може да изясни неочакваното изгубване на някои солидни звезди. Според учените в този случай звездата ненадейно угасва и изчезва от полезрението. Тоест няма ярка свръхнова, която да може да се види и по този метод да се разбере какво се е случило със звездата и къде е изчезнала.

В същото време учените не могат да кажат сигурно дали бързото преобразяване на звездите в черна дупка е повода за неочакваното им изгубване, само че ново наблюдаване загатва тъкмо за това. Въпреки че са нужни повече проучвания, с цел да се удостовери или отхвърли тази догадка, може би, споделят учените, същинското пояснение за изгубването на някои звезди към момента не е открито.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР