Възможни са звукови стени, направени само от фотоволтаициУчени установиха, че

...
Възможни са звукови стени, направени само от фотоволтаициУчени установиха, че
Коментари Харесай

Интегрират соларни панели в шумозащитни стени за пътища

Възможни са звукови стени, направени единствено от фотоволтаици

Учени откриха, че акустичната изолираност на стъклени PV модули е в същия диапазон или по-добра от тази на наличните в комерсиалната мрежа звукопоглъщащи детайли (снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи от немския институт за слънчеви енергийни системи ISE при института „ Фраунхофер “ тестват нови концепции за модули за консолидиране в крайпътни шумоизолиращи стени за монтаж към автомагистрали и железопътни линии. Надеждата на учените е, че някои от методите ще се окажат рентабилни решения за генериране на сила от новопостроени антизвукови стени, при реконструкции или спомагателни планове.

Проучването, наречено PVwins, води началото си от 2020 година и към този момент е на стадий тестване навън. Изследователският екип е създал пет разнообразни интегрирани PV решения за вграждане в звукопоглъщащи стени, нормално ситуирани в обитаеми региони с натоварени пътища и железопътни линии. Обект на проучване са дизайнът, прототипирането, производството, икономическият капацитет и продаваемостта.

Някои от решенията, създадени в границите на плана, разрешават издигането на звукови стени, направени единствено от фотоволтаични панели – т.е. без нужда от спомагателни шумопоглъщащи детайли. Други са подобаващи за преоборудване на съществуваща инфраструктура.
още по темата
Модулите, планувани за независимо монтиране за понижаване на шума, са по-големи и по-здрави от стандартните панели, с размери 3,96 м, с 6 мм стъклени панели и постоянна рамка, изясни ръководителят на плана Джейкъб Форстър. Другите модули, които се инсталират върху стени и отвесно, са общоприети модули със стъклен лист с алуминиева рамка. „ Тук мотивацията не беше потреблението на специфични модули, а по-скоро търсенето на евтини съставни елементи “, сподели Форстър.

След първите проби екипът е бил „ позитивно сюрпризиран “, че акустичната изолираност на тежките стъклени модули е в същия диапазон или даже малко по-добра от наличните в комерсиалната мрежа звукопоглъщащи детайли за създаване на шумозащитни стени.

Потенциалът за този вид отвесно фотоволтаично приложение е забележителен, съгласно последното проучване на Съвместния проучвателен център на Европейската комисия (JRC). Институтът за слънчеви енергийни системи ISE при института „ Фраунхофер “ взе участие и в друго интегрирано PV изследване, известно като MASS-IPV.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР