Френската крайна десница отново не успя да спечели нито един

...
Коментари Харесай

Поражение за Макрон и Льо Пен на регионалните избори във Франция

Френската последна десница още веднъж не съумя да завоюва нито един район на изборите в неделя, демонстрират резултатите от екзитпол, представени от Reuters. Това е удар по нейния водач Марин льо Пен в подтекста на идния следващата година президентски избор и повдига въпросителни по отношение на тактиката й да смекчи имиджа на крайнодясното в опит да притегли гласоподаватели от обичайна десница.

След втория кръг на районните избори Льо Пен призна, че партията й " Национален общ брой " не е спечелила в нито един район, в това число Прованс-Алп-Кот д`Азюр, където съгласно екзитпол консерваторите водят с най-малко 10 процентни пункта. Те и социалистите получиха неочакван подтик на вота, който затвърди позициите на досегашните районни ръководители.

Резултатите демонстрираха неуспех и за президента Еманюел Макрон, защото неговата центристка партия " Република, напред! " също не победи в нито един район. Но от държавното управление разясниха, че не се чакат основни министерски рокади, а единствено " няколко усъвършенствания ".
Кои са спечелилите
Избирателната интензивност беше едвам към 35% и това накара Макрон да съобщи, че всички политически партии би трябвало да си извадят поука отсега нататък. Според екзитпол вотът във всеки от 13-те района е бил извоюван от досегашните десни и леви районни ръководители, откакто ръководещата партия на Макрон, която не съществуваше по времето на последните районни избори през 2015 година, не съумя да получи контрола над нито един район. Лошият резултат демонстрира по какъв начин групировката на президента се е провалила в опита си да се нарежда на локално ниво, разясняват анализатори. Това затруднява възможностите на Макрон да бъде избран отново следващата година, до момента в който в същото време дясноцентристите се радват на завръщане на политическата сцена, което усилва опцията за президентско състезание сред трима съществени претенденти.

Консерваторът Ксавие Бертран от " Републиканците " затвърди статута си на най-хубавата алтернатива на дясното да се изправи против Макрон и Льо Пен, откакто победи на север с преднина от над 25 процентни пункта по отношение на крайната десница. Друг избран отново районен началник - Валери Пекрес в парижкия регион, до момента считана за вероятен претендент за президент, в неделя похвали достиженията на " френския десен екип ", което беше възприето като позициониране зад Бертран.

Льо Пен упрекна съперниците си, че са образували " противоестествени съюзи ", с цел да я блокират на районния избор: " Те направиха всичко допустимо, с цел да ни задържат и с цел да ни попречат да покажем потенциала си да ръководим районна администрация ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР