ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Проф. Киров: Президентът избърза с датата за изборите

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Бившият парламентарен арбитър, в този момент учител в Софийския университет, проф. Пламен Киров разяснява пред " Епицентър " изказването на президента Румен Радев, че парламентарните избори би трябвало да се проведат на 28 март.

- Проф. Киров, по какъв начин ще коментирате посочената от президента Радев дата за осъществяване на парламентарните избори - 28 март?

- Струва ми се, че в тази ситуация президентът избърза. Не тъй като не може да насрочи изборите на 28 март - може, това е в границите на конституционния интервал, в който следва да се проведат изборите - до 60 дни след края на мандата на Народното събрание. Но при сегашната динамична конюнктура, в която не е ясно по какъв начин ще се развива COVID-кризата, да се фиксира датата в първия вероятен миг за гласоподаване, е преждевременно. Президентът би могъл да разполага с един много по-дълъг интервал – сред 28 март и 23 май като наложителен период, в който би трябвало да дефинира дата на осъществяване на парламентарните избори. Смятам, че е по-уместно вотът да бъде в по-отдалечено от март месец време.

- Какви биха били следствията от насрочване на дата за гласоподаване в разгара на пандемията и при една несигурната конюнктура, в която се намираме?

- Виждаме какво стана в Румъния, където имаше едвам към 33% изборна интензивност. Това може да се повтори и в България, което ще редуцира представителния темперамент на изборния развой с ниска изборна интензивност. Да не приказваме за карантинираните, за които не е ясно към този миг какъв % ще бъдат от гласоподавателите, включени в изборните описи.

В момента ЦИК тече конкурс за доставка на прословутите машини, които би трябвало да бъдат ситуирани в голям брой секции - би трябвало образование освен на секционните комисии, а и на гласоподавателите за работа с тях и така нататък На ЦИК би трябвало да се даде по-голяма опция да приготви тези избори в една изключителна конюнктура като днешната.

- И въпреки всичко, в случай че остане датата 28 март, каква акция ще се организира през февруари в изискванията на всеобща имунизация?

- Предизборната акция не може да се води единствено в студиата на националните медии, тя ще би трябвало да бъде и в съответните изборни региони. Каква срещи, да вземем за пример, на претендентите на другите политически партии в 31-те изборни региона ще могат да се проведат, с цел да имаме една същинска акция със състезание на хрумвания, лични качества и т.н? Струва ми се, че това ще бъде много затруднено.

- Как бихте коментирали изказването на ръководителя на ЦИК, че поставените под карантина няма да могат да вземат участие в изборите?

- Прибързано изказване. Това са български жители, които имат изборни права, т.е. имат главното конституционно право и те са включени в изборните описи, затова би трябвало да бъдат основани предпоставки и благоприятни условия и тези хора да могат да гласоподават. Получава се един абсурд – може да се разкрият секции в здравни заведения, в това число в отделения с заболели от Коронавирус, само че не можем да създадем, да речем, едни преносими изборни секции, където да гласоподават гласоподавателите, които са карантинирани. Трябва доста съществено да се обмисли този въпрос. Не може с административен акт за слагане на едно лице под карантина, то да се лиши от главно конституционно право. Твърде лековато се вършат изказвания, че това е невероятно и че тези лица просто ще ги жертваме - т.е. те няма да могат да вземат участие в гласуването на идните парламентарни избори.

Поставят се доста въпроси, на които нямаме към този момент безапелационен отговор и с избързването на президента за заявяване на тази дата за осъществяване на парламентарни избори, нещата не стават по-прости, в противен случай, стават още по-сложни.

Все отново аз имам вяра, че досега, в който президентът не издаде указа за насрочване на изборите, той има опция да лавира поради особеностите на обстановката.

- Крайният период за обявяване на указа на Радев в държавен вестник е средата на месец януари. Може ли ситуацията до тогава да се промени радикално?

- Нещата до тогава може да се трансформират трагично, не дай си Боже, пък президентът може и да размишления. Разбира се, Радев може и на следващия ден да обнародва декрет за в началото декларираното си желание за избори на 28 март. Няма спънка и това да стори, само че все си мисля, че няма да го направи.

Автор: Лора Борисова
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР