Управителният съвет на Държавен фонд Земеделие (УС на ДФЗ) утвърди

...
Управителният съвет на Държавен фонд Земеделие (УС на ДФЗ) утвърди
Коментари Харесай

Производителите на манов мед получават 18 хил. лв. помощ от държавния фонд

Управителният съвет на Държавен фонд " Земеделие " (УС на ДФЗ) утвърди 18 хиляди лева помощ de minimis за 2024 година за пчеларите  за покриване разноските по наложителни ограничения за надзор за сходство на качеството на предпазено название за генезис " Странджански манов мед " / " Манов мед от Странджа ".

На подкрепяне подлежат производителите на типа мед, които имат подписан контракт за надзор за сходство на продукта с утвърдена спецификация. Те би трябвало да са вписани в обществените електронни регистри на производителите на съответните артикули със предпазени наименования, които се поддържат на интернет страницата на Министерство на земеделието и храните.

Помощта за производител е в размер на 1800 лева и се дава за покриване на разноски за надзор за сходство с продуктова спецификация, включваща разноски за наложителна годишна инспекция на място от контролиращото лице за надзор за сходство и лабораторен разбор на продукта при направената годишна инспекция.

Указанията ще бъдат качени на интернет страницата на Държавен фонд " Земеделие ".

Припомняме, че през август предходната година  пред Министерството на земеделието и храните, като упорстваха за безлихвено кредитиране на бранша и да бъдат направени промени на Наредба 8 за вложенията в пчеларството. Причината за тяхното неодобрение беше вносът на нискокачествен мед от чужбина , поради който складовете им оставаха цялостни.

След два месеца те, като тогавашният министър на земеделието Кирил Вътев увери, че ще бъдат подкрепени по de minimis дружно с останалите животновъди и бранш " Растениевъдство ".

Допълнително, през февруари тази година пчеларите се включиха и в Те още веднъж подсетиха за вносния мед, който подбивал цените им.
 На етикета на пчелния мед би трябвало да написа къде е придобит
На етикета на пчелния мед би трябвало да написа къде е придобит

Наредба уточни досегашните разпореждания за този хранителен продукт
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР