ВАС потвърди избора на Методи Байкушев за кмет на Благоевград.

...
ВАС потвърди избора на Методи Байкушев за кмет на Благоевград.
Коментари Харесай

ВАС потвърди избора на Методи Байкушев за кмет на Благоевград

ВАС удостовери избора на Методи Байкушев за кмет на Благоевград. Решението бе оповестено през днешния ден, 12 дни след  като правосъдният състав на Четвърто поделение прегледа проблема.
 
Припомняме, че делото бе формирано след касационната тъжба на екскмета Илко Стоянов, който оспори решението на Административен съд – Благоевград, с което изборът на Методи Байкушев от Коалиция " Продължаваме промяната – Демократична България " за кмет на балотажа на 5 ноември 2023 година бе доказан.
 
Делото бе прегледано от тричленен състав, управляван от Татяна Хинова, в едно съвещание на 5 юни. На него юрист Десислава Грозданова от адвокатската фирма на Илко Стоянов бе защитила тезата си за анулиране на вота заради позволени голям брой изборни нарушавания, главно при машинното гласоподаване.
 
От страна на ответника ОИК – Благоевград представител не бе изпратен, защото на съвещание на 19 март бе решено да не се показва мнение по касационната тъжба. Адвокат Добри Тенев, представляващ кмета Методи Байкушев като заинтригувана страна, пък бе изразил доводи за неоснователност на жалбата, като това е било мнението и на прокурора от ВАП, който е взел участие на процеса.
 
С това делото завърши, като висшите магистрати дадоха период до 12 юни на страните за показване на писмени бележки. След три работни дни, през днешния ден правосъдният състав на Върховен административен съд излезе с решение. 
 
Решението по делото отразява и данните от инспекцията на Групово дело ГРАО за 4 лица, дали своят вот в нарушаване с разпоредбите на Изборния кодекс. Съдия Петков счете, че даже и да се изключи броят на всички противоречиви гласове и бюлетини, същият не се отразява върху законността на получения избирателен резултат, тъй като разликата в извършения втори тур сред изгубилия и спечелилия претендент е 806 гласа.
 
За да бъде изопачен един избирателен резултат, не е задоволително да е позволено нарушаване на процедурата, а то би трябвало да е такова, че в случай че не е позволено, то крайният резултат би бил различен, отсече арбитър Петков.
 
Върховен административен съд потвърдиха решението на първоинстанционния съд като вярно и показаха, че е осъществен изчерпателен и цялостен разбор на признатите по делото писмени доказателства и на показанията на разпитаните очевидци, както и на признатите две изводи на позволени съдебно-математически експертизи.
 
Илко Стоянов ще би трябвало да изплати 1500 лева на Методи Байкушев за направените правосъдни разходи по делото във Върховен административен съд. Решението е дефинитивно. 
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР