Репортаж на бТВ за Исторически парк, откъдето тръгва партия Величие,

...
Репортаж на бТВ за Исторически парк, откъдето тръгва партия Величие,
Коментари Харесай

Величие обяви бойкот на бТВ след репортаж за Историческия парк

Репортаж на бТВ за " Исторически парк ", откъдето потегля партия " Величие ", ядоса ръководителя ѝ група Николай Марков. В профила си във Фейсбук той заплаши, че.депутати от " Величие " няма да приказват с публицистите от телезивията, които назовава " псевдожурналисти ".

Повод за гневната реакция стана роман на журналиста Стоян Георгиев за " в село Неофит Рилски, откъдето потегля възхода на групировката и нейния идеолог Ивелин Михайлов..

В седемминутно видео Георгиев демонстрира туристическия атракцион и споделя по какъв начин в последните в последните 5 години десетки младежи са се преселили в до неотдавна обезлюденото варненско село.

Те самите описват, че са отишли там поради средата и хората с сходни на техните визии. Казват, че са родолюбци, само че имат вяра, че скоро половината свят ще приказва на съветски език. Някои от тях кръщават децата си с имена като Вълчан и Горан. Обясняват, че там с изключение на хора, които споделят вижданията им, намират и чиста храна.

" Родолюбие, великолепие в предишното и съветски мир ", са трите стълба, които съгласно журналиста Стоян Георгиев сплотяват хората в общността. Определя ги като образовани и млади жители, които са живели в чужбина, осведомят се от обществените мрежи и не имат вяра на обичайните медии и медицина.

Те са не просто поданици, а вложители. Влагат парите си в " Исторически парк ", като съгласно тях участници са и хиляди други хора.

Александра Бешелиева е измежду преселилите се от София в Неофит Рилски. Тя беседва с екипа на бТВ, до момента в който четирите ѝ деца имат урок по съветски в дома им.

" Икономическата ни обстановка е такава, че напълно скоро половината свят ще приказва съветски ", споделя Бешелиева. Семейството ѝ живее в новопостроена Възрожденска къща.



Обяснява, че " сходни къщи могат да бъдат осъществени, когато се съберат повече хора като тях и обединят дребните капитали, които имат - тип инвестиция ".

„ Решението да дойда да пребивавам тук е от 2019 година Аз виждам капацитет в това нещо и съм решил да се включа с някаква сума в „ Исторически парк “. Те се купуват дялове. Като всяко едно АД. Проектът не разпределя облаги. Защото той е стартов стадий. Смятам, че за подобен план изисква малко повече време. Не съм търсил облаги, не мисля, че толкоз бързо може да започва една толкоз голяма машина “, споделя Ивайло Иванов - различен жител.

Работата на Кристина Капитанова, която също застава пред камерата на bTV, e да набира хора, които да се включват финансово в плана за общността и за градежа на къщите.

" Together (една от компаниите на Михайлов - б.р.) e брокер, това e свързващото звено сред клиент и артикул. Човек, с цел да разбере по какъв начин действа " Исторически парк ", на първо време би трябвало да се запознае с стопанската система, тъй като " Исторически парк " е акционерно сдружение и действа като такова. Нормално е да го назовават някои пирамида, тъй като не са осведомени по какъв начин действа целият сегмент, " изяснява Капитанова в репортажа.

Още през 2019 година Комисията за финансов контрол (КФН) сезира прокуратурата поради плана „ Исторически парк “ край Варна. Тогава още партия " Величие " не съществува - тя е записана чак през 2023 година

Дружеството, което построи атракциона, е акционерно, а съгласно небанковия регулатор част от акционерите в него може да са подведени от заблуждаваща информация.

Според обява в " Капитал " прокуратурата отхвърля да предприеме дейности под претекст, че няма осъществено закононарушение. КФН апелира решението, само че получава нов отвод и през 2022 година прокуратурата дефинитивно приключва инспекцията.

Два дни след изборите Националната организация за приходите разгласи, че образува произвеждане против компании на Ивелин Михайлов за съществуване на финансови схеми и измами, както и за 600 хиляди лв. отговорности към Национална агенция за приходите.

Според " Капитал " става въпрос за класическа Понци скица, при която парите от новите членове се употребяват за заплащане на остарели отговорности. Тя нормално се срутва, когато свежият поток на доходи пресъхне.

Инвеститорите по този начин и не дават повече детайлности пред камерата на bTV, само че излиза наяве, че членовете на тази общественост не са просто вложители. Те изповядват идеология. А отпред е основателят на " Историческия парк " Ивелин Михайлов.

Репортажът разкава по какъв начин той се вижда от огромни плазмени екрани в селската механа и проповядва по какъв начин да оправим България, по какъв начин да се живее здравословно. " Култ към всичко българско. Култ към предишното. Чуждото е опасност, в случай че идва от развития свят. Чуждата храната е нездравословна. На фундамент в средата на заведението е книгата за Създателя, споделя Стоян Георгиев.

Ивелин Михайлов, който стои зад плана Исторически парк, изяснява пред журналиста, че е изкупил имоти, " когато бяха евтино ".

" Имам над 4 хиляди декара урегулирани поземлени парцели, които съм ги купил на цени 2-3-4 хиляди лв., когато са коствали на ниска цена ", споделя той и дефинира себе си като най-хубавия предприемач.

Това е една от първите срещи на Ивелин Михайлов с обичайните медии, в които му се постанова да дава отговор на журналистически въпроси, а не да прави изказване.

Репортажът не се е харесал на " Величие " и оттова, откакто упрекват медията в разпространение на " погрешна информация ", ѝ афишират " война " - по думите на Марков. Михайлов на собствен ред заяви, че разгласява и цялостният диалог с журналиста Стоян Георгиев.

Към момента реакция от страна на bTV няма.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР