ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Русия може да парализира САЩ и без оръжия

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Предполагаемата интервенция на Русия в президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година и 2020 година, за която всички пишат и приказват, е детска игра в съпоставяне със способността на Москва да унищожи транспортната, енергийната, финансовата и информационната система на американците и да сковава живота в страната. Ако тази наклонност продължи, Русия може да се трансформира в преобладаваща мощ на международната сцена, макар дребната си войска и стопанска система, по-малка даже от тази на Италия. За Съединени американски щати е по-добре да се разсънят, сигнализират в редакцията на американския вестник The Hill, представени от " Фокус ".

През 1990 година Съединени американски щати завоюваха Студената война против страните от руския блок, само че през днешния ден губят кибервойната. Икономическото преструктуриране през 90-те години на предишния век унизи Русия и докара до обедняването на доста от нейните жители, тъй като Съединени американски щати упорстваха за бърза приватизация на държавните предприятия. Под управлението на Владимир Путин, някогашен шпионин, Русия реши да употребява евтини и високоефективни цифрови оръжия против Съединени американски щати и други страни, с цел да си върне ролята на международната сцена.

Всяка страна с положителни познания, опит и квалифицирани интернет експерти може елементарно да построи цифрова мощност и да я употребява в кибервойната. Примерите включват Китай, Северна Корея, Саудитска Арабия и Израел. В такава война няма потребност от огромен бюджет за защита или огромна войска, и не е належащо да се складират оръжия. В допълнение, софтуерното преимущество на кибервойната може да усили успеваемостта на стандартните оръжия на дадена страна, да вземем за пример посредством обезпечаване на системи за ранно предизвестие за идна офанзива.

Целите и тактиките на кибервойната не се разграничават от тези на Студената война. Дори главните играчи останаха същите. Това са Русия и Съединени американски щати или в по-широк смисъл Източният и Западният блок.

В тази продължаваща война сред двата блока Русия има релативно преимущество. Конвенционалната ѝ войска е слаба, само че Русия може да се възползва от своите интернет технологии и да употребява огромни данни и голям брой обществени медии, с цел да нападна Съединени американски щати измежду бял ден. Русия може да се насочи към всеки политически претендент, партия или група гласоподаватели и да повлияе на държанието им с повече от снайперска акуратност. И това може съществено да навреди на финансовите, транспортните, медицинските и енергийните системи на Съединени американски щати и в последна сметка да сковава живота на американците.

Общата цел на Русия е да подкопае демократичния метод на живот в западния свят и изключително в Съединени американски щати. Тя към този момент показва, че може да се намесва в обществените и политическите структури на Съединени американски щати и да сее ненавист и разделяне сред техните обществени и политически групи. Има задоволително доказателства, че тя се е опитвала да направи същото във Англия, Франция, Германия и други страни.

Съединени американски щати би трябвало да се разсънят и да дадат отговор.

Първо, те би трябвало изцяло да признаят, че тази кибервойна е толкоз рискова, колкото и Студената война.

Второ, те би трябвало да активизират своята софтуерна мощност (включително помощ от частни интернет компании), с цел да спрат напредъка на Русия. Възможно е сходни дейности към този момент да се подхващат, само че те би трябвало да бъдат доста разширени и тази работа би трябвало да се извърши незабавно, което е изцяло рационално.

Трето, Съединени американски щати би трябвало да подхващат контраофанзива против съветската инфраструктура за кибервойна.

Четвърто, Съединени американски щати би трябвало да отмъстят и да се намесят в съветското общество и съветската външна политика – око за око, зъб за зъб.

И най-после, с цел да спрат съветските хакерски атаки, Съединени американски щати би трябвало да обмислят построяването на коалиция (като НАТО) с други страни, които са станали жертва на съветското цифрово настъпление.

Тези ограничения също могат да оказват помощ на Съединени американски щати да понижат нормалните триумфи на Русия в Близкия изток, Украйна, Източна Европа и балтийските страни.

Съединени американски щати имат целия опит, нужен за предприемането на тези стъпки, само че не са подготвени да подхващат сложната стъпка. Съединени американски щати завоюваха Студената война. Но сега те губят кибервойната против Русия. Това не може да бъде разрешено да се случи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР