Добре е да има таван при цените на тока, над

...
Добре е да има таван при цените на тока, над
Коментари Харесай

Асен Василев: Таксата върху руския газ не е свързана с Шенген

Добре е да има таван при цените на тока, над който да влиза скица за обезщетения на бизнеса Искаме да има формула за оптималния застрахователен приход и тя ще включва сложни индикатори. Ще желаеме изключение за инфлацията като Хърватия, когато правят оценка готовността ни за еврозоната. ПрофилВ седмицата преди локалния избор тематиката за " Лукойл Нефтохим " изненадващо влезе във всички медии. Накратко - ГЕРБ и Движение за права и свободи заплашиха, че ще изискат, в случай че рафинерията не внесе 500 млн. лева налог и милиард вноска във Фонда за енергийна успеваемост. Така и не стана ясно за какво тематиката се повдига седмици, откакто бяха гласувани законови промени, свързани с поетапната подмяна на съветския нефт в рафинерията, както и с дължимия от нея налог свръхпечалба и спомагателни вноски към бюджета. Потърсихме и гледната точка на финансовия министър Асен Василев. Той е основател и на концепцията за въвеждане на такса от 20 лева на мегаватчас за транспорт на съветски природен газ през България. Попитахме го каква е задачата зад нея и още какво да чакаме в Бюджет 2024, както и какви са възможностите страната да влезе в еврозоната от 1 януари 2025 година Ден след диалога ни стана ясно, че президентът за решението на държавното управление за налагането на такса за съветския газ. " Учудващо е, че президентът на републиката не пази националния интерес, най-малко не го пази по този начин като аз го разбирам. Националният интерес е ползата на Република България, а не Руската федерация и на " Газпром ". С това си деяние той се разгласи като бранител на " Газпром " в прорез с българския народен интерес и политиката на България и Европейски Съюз, както се организира провежда от нашето държавно управление. Това е позор за президентската институция ", съобщи пред медии Василев. От думите му стана ясно още, че тази година " Лукойл Нефтохим " би трябвало да внесе в бюджета от корпоративни налози (данък облага и солидарна вноска) общо почти 400 млн. лева Според вас за какво в този момент се повдигна тематиката " Лукойл ", и то по този метод?
Не мога да ви кажа. Трябва да питате хората, които я повдигнаха. Аз може да имам доста пояснения, само че няма по какъв начин да ви дам същинското, защото ГЕРБ и Движение за права и свободи са тези, които повдигнаха тематиката. Беше признат законът за " Лукойл ", беше прегледана в детайли дерогацията от Министерството на стопанската система, Министерството на енергетиката, на службите. Имаше конфиденциален отчет за рисковете.

Нашето предложение беше да се увеличи първо от 33 на 50% солидарната вноска и второ нещо, което беше пропуснато, е тя да се дължи предплатено, както се дължи корпоративният налог, т.е. да се затегне събирането, с цел да може парите да се платят тази година, а не следващата година юни месец, както беше по остарялото законодателство. Другото, което се направи, беше да се наложи и
Реклама Сега то ще бъде отстранено.
Има такива оферти, защото не е изцяло в сходство с европейското законодателство 100% от запасите да са тук. Но истината е, че колкото повече от запасите са в границите на страната, толкоз по-малък е рискът за страната.

Най-вероятно ще би трябвало да се построят спомагателни хранилища за горива в страната, което като цяло е добре, тъй като знаем, че сега имаме монополизация на складовете за горива и дефицит. Ако рафинерията би трябвало да оперира с неруски нефт, по този начин или другояче ще би трябвало да се построят много спомагателни хранилища в страната - в случай че петролът би трябвало да минава през Босфора, се изисква буфер от най-малко 30 дни. В момента буферът, който се поддържа с всичките хранилища, които " Лукойл " има, е за 10 дни. Самите " Лукойл " би трябвало да създадат една инвестиция от несъмнено 400-500 млн. евро за техните лични хранилища.

Вследствие на стягането на режима би трябвало да се заплати предплатено тази година солидарната вноска от " Лукойл ". За първо тримесечие бяха платени близо 80 млн. лева солидарна вноска със ставка 33%. Което значи, че в границите на годината, откакто солидарната внска към този момент е 50%, от нея би трябвало общо да бъдат импортирани в бюджета към 400 млн. лева

Извън солидарната вноска те дължат и налог облага. Към момента мисля, че са импортирани 64 млн. лева
Реклама
" Лукойл " внесоха корпоративен налог за първи път през 2021 година от доста години. Миналата година внесоха много по-голяма сума и тази година са си внесли сумата, както е била по закон. За солидарната вноска имаше дупка в закона, която поправихме по този начин, че тя да се внесе до 90% предплатено, както е за корпоративния налог. Иначе има наказателни лихви. Мисля, че по закон датата е 31 октомври да се навакса,каквото е изпуснато, и на 30 ноември би трябвало да се направи последната такава предплатена вноска за годината, която би трябвало да се внесе и се надявам да се случи.
А вноската към фонд " Сигурност на електроенергийната система ", която се изисква от " Лукойл ", събираема ли е? Изискваше се нотификация, поискана ли е такава от Брюксел?
Нотификацията я работи Министерство на стопанската система и не съм сигурен дали е поискана. Дали са събираеми? По принцип това, което е заложено, е доста противоречиво като механизъм, защото най-вероятно ще бъде третирано като двойно данъчно облагане. Или като мито. Точно за това беше нужна нотификация от Брюксел. Доколкото разбирам, има настройка да се махне известието.
Тя е отстранена с измененията в Закона за енергетиката, който в този момент се прегласуват поради наложеното несъгласие от президента.
Махаме я, след което ние ще създадем съвещания данъчно с Брюксел, с цел да забележим тъкмо по какъв начин да я използван. Знаете, че българските данъчни разпореждания са такива, че всичко постоянно важи от момента на влизането в действие. Със задна дата мъчно би било събирането на вноската и ще падне в Конституционния съд.
А за какво в тази ситуация да има двойно облагане като сходна вноска заплащат производителите на електрическа енергия, търговците на ток, на газ?
Защото при " Лукойл " вноската се пресмята като разлика в себестойността на суровината. Ако тя беше наложена, както е при другите, върху приходите, тогава към този момент приказваме за напълно друг механизъм. Това ще е просто още един налог върху приходите. Затова споделям, че чисто техническата структура на вноската би трябвало да бъде деликатно помислена.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР