Дневник следи актуалните новини от изборите за парламент и президент.17:35ГЕРБ

...
Дневник следи актуалните новини от изборите за парламент и президент.17:35ГЕРБ
Коментари Харесай

След изборите: ЦИК утвърди мандатите в следващия парламент

" Дневник " следи настоящите вести от изборите за парламент и президент.

17:35ГЕРБ счита, че Рашков има за задача да демонизира партията " Докато Рашков е вътрешен министър, единствената задача, която му е сложена от Румен Радев, е да демонизира ГЕРБ ", това декларират от партията на Бойко Борисов във връзка брифинг от по-рано през днешния ден на вицепремиере. На него Рашков осведоми, че най-вече каузи за пазаруване на гласове са формирани за дейности в интерес на Движение за права и свободи и ГЕРБ.

Посочи, че има и доказателства, че двете партии си " партнират под повърхността, в това число и с гласове ". " Три дни след изборите Бойко Рашков необяснимо липсваше от телевизионните екрани, само че на четвъртия още веднъж беше задействан от началника си Румен Радев, с цел да споделя измислици. 6-ти месец Рашков не е извадил нито едно доказателство за безбройните си лъжливи изказвания. Паралелно с това политическите репресии против хората от ГЕРБ не престават, посредством което Румен Радев се надява да завоюва изборите ", декларират от ГЕРБ за " 24 часа ".16:23Зелено придвижване поддържа Румен Радев на балотажа  След изборите: ЦИК утвърди мандатите в идващия парламент
© Юлия Лазарова
" Зелено придвижване " - една от партиите, които влизат в обединяването " Демократична България " разгласи, че ще поддържа сегашния президент Румен Радев на втория тур на президентските избори тази неделя. Това заяви пресцентърът на групировката посредством писмо до медиите.

" България има късмет за позитивни промени през идващите години и считаме, че Радев като президент може да бъде част от решенията. През петте си години той потвърди, че може да слуша рационалните доводи за налагане на несъгласие и го упражняваше в случаи, като измененията в Административно-процесуалния кодекс и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Очакваме от него да бъде глас в поддръжка на нашите цели (...) Зелено придвижване поддържа Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе на първия тур. Разумът изисква от нас да бъдем дейни и на балотажа ", написа в позицията на партията.



Подробности четете.15:22Бойко Борисов отново отхвърли да е депутатЛидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма да бъде народен представител и в 47-ото Народно заседание, заяви " Нова телевизия ". Той отхвърли място също в 45-ия и 46-ия парламент. На конференцията след изборите Борисов позволи, че може да стане народен представител, " с цел да опита какво е ".
 След изборите: ЦИК утвърди мандатите в идващия парламент
© Надежда Чипева, Капитал

До края на деня се чака ЦИК да разгласи окончателното систематизиране на мандатите и заявките, които са получени за отвод от депутатско място. Окончателният лист на новите 240 депутати би трябвало да бъде разгласен до неделя.14:44Йончева счита, че Нинова не би трябвало да взе участие в договарянията за държавно управление  След изборите: ЦИК утвърди мандатите в идващия парламент
© Юлия Лазарова

" Корнелия Нинова е дискредитирана като водач на Българска социалистическа партия. Българска социалистическа партия загуби 700 000 гласа на последните избори. Това е злополука. Тя подаде оставка, само че се кани да взе участие в договарянията за бъдещото държавно управление. Това е скандално ", съобщи евродепутатът от социалистите Елена Йончева пред " Сега ".

Йончева добави, че уставът на партията разрешава мястото на подалата оставка Нинова да бъде заето от някой от заместниците ѝ до избирането на нов водач на партията. " Надявам се, това да се случи в събота, на Националния съвет - че има сътрудници, които имат смелостта да поведат дружината ", уточни тя. Йончева не назова име, само че разчита млад социалист да размени Нинова в договарянията.13:04Рашков: Движение за права и свободи са плашили, че в случай че не се гласоподава за тях, отново ще се сменят имената на българските турциМинистърът на вътрешните работи Бойко Рашков разгласи, че по време на визитата му в Кърджали български жители от турския етнос са му се оплакали, че са били застрашени, че " в случай че не гласоподават за Движение за права и свободи, някой още веднъж щял да им трансформира имената на български ", сподели той на конференция за нарушавания на изборното законодателство.

 След изборите: ЦИК утвърди мандатите в идващия парламент
© Юлия Лазарова

Той добави, че по време на изборите за президент и парламент на 14 ноември Турция се е намесила във вътрешните работи на България. " Това, което знам, знам от изявленията ", сподели той и цитира заглавие от турски медии: " Турчин е кандидат-президент в България ", като в материала пишело, че би трябвало българските жители в Турция да се активизират, с цел да не бъдат асимилирани (още по тематиката ).

" На мен не ми е известно в миналото да е имало противоположен случай - български жители да се намесват по време на избори в Турция ", заключи той.

Подробности 12:56Слави Трифонов съобщи подготвеност за взаимни отстъпки в договарянията за държавно управление на " Продължаваме промяната " Атаките на " ИТН " към Кирил Петков и Асен Василев до момента в който бяха министри в служебното държавно управление са минало, а партията на Слави Трифонов е подготвена на взаимни отстъпки за министерските постове и хората, които ги заемат, в името на това България да има постоянно държавно управление с мандата на " Продължаваме промяната ". Това разгласи водачът на " ИТН " Слави Трифонов в изявление за Българското национално радио (БНР), с водещ Петър Волгин, на който. Преди дни партийният водач разгласи цялостната си поддръжка за държавно управление на Петков и Василев и с обява в профила си във " Facebook ".
 След изборите: ЦИК утвърди мандатите в идващия парламент
От диалога се разбра, че " ИТН " е склонен и с метода на водене на договаряния: с експертни групи от всички партии по браншове, които да бъдат обществени. Тази позиция е значима, тъй като до момента в който диалозите за държавно управление бяха проведени от " ИТН " (партията бе първа политическа мощ след изборите на 11 юли), договарянията се водеха поотделно с всяка групировка, срещите не бяха обществени, а след тях имаше единствено къси изказвания.Очаквайте детайлности!12:49Петков и Василев ще отстранен " функционалните странности " в министерстватаАнтикорупционните дирекции в министерствата да преминат от послушание на министъра към Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ). Целта е да има най-малко четири очи върху активността на всеки министър. Тази концепция за промяна на антикорупционното звено разви в изявление за 24 часа съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков. " Както в никоя една банка одитният комитет не рапортува към изпълнителния шеф, а към притежателя. Така никой няма да може да мисли, че е безнаказан ", сподели Петков. " КПКОНПИ би трябвало да стартира да работи и на всички места, където има корупция и може да е открита, да може да я преследва. Недопустимо е да има хора в листата " Магнитски ", а КПКОНПИ да не е разкрила никакви нарушавания ", добави другият съпредседател Асен Василев.
 След изборите: ЦИК утвърди мандатите в идващия парламент
© Георги Кожухаров

Петков и Василев са на мнение, че на послушание на министерствата съществуват доста несъответстващи на тях организации, каквито са лечебните заведения към Министерство на вътрешните работи и към Министерството на превоза. В отговор на въпрос за структурата на кабинета те споделиха, че ще огледат " функционалните странности " и ще ги създадат по-лесно ръководени. " Всички шапки като БКК и БЕХ би трябвало да изчезнат ", добави Василев.12:27Нинова: от два дни имам чувството, че Борисов ръководи държаватаОт два дни имам чувството, че Борисов ръководи страната. По негово време беше безусловно същото: Ако мълчиш и си дисциплиниран, си добре. Ако обаче кажеш и една дума, която не харесва на ръководещия стопанин, стартира тричането, написа през днешния ден във " Facebook " водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.
 След изборите: ЦИК утвърди мандатите в идващия парламент
© Лили Тоушек

Тя добавя, че откакто, по нейн адрес са пуснати неистини. " Новата опорка е, че съм се договорила с Гешев и че когато прокуратурата нахлула в президентството, съм се скрила. Но архивите приказват и споделят истината. За любопитните, и свободни хора ги напомням: от площада и от парламентарната естрада. На подвластните и лъжците ще давам отговор единствено с обстоятелствата ", добавя тя, като цитира позицията си от деня, в който беше акцията в президентството.11:10За Бойко Рашков въпросът с пазаруване тук-там в Народното събрание не е решенНе сме решили въпроса с пазаруване тук-там в Народното събрание с пари, този въпрос остава и за бъдещото, явно е по този начин, сподели през днешния ден служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Той заяви, че на първия тур има връх на откритите случаи, по които са налице данни за започване на досъдебно произвеждане за закононарушение срещу политическите права на жителите.
 След изборите: ЦИК утвърди мандатите в идващия парламент
© Юлия Лазарова

Образуваните 122 каузи за пазаруване на гласове са 122, при 91 на предходните парламентарни избори. Министърът акцентира, че най-често това са дейности в интерес на Движение за права и свободи и ГЕРБ. Рашков уточни, че има и доказателства, че двете партии си " партнират под повърхността, в това число и с гласове ". В Плевен имало към този момент и условна присъда от 10 месеца за пазаруване на гласове.

" Ще продължим да водим борба против този тип престъпност у нас. По същина тя не се разграничава от която и да е друга престъпност ", сподели Рашков. 09:27 " Скромност и обраност ": " Продължаваме промяната " обсъждала имена на министри единствено хипотетичноВ " Продължаваме промяната " са обсъждани имена на министри, само че единствено хипотетично, доколкото договарянията с евентуалните съдружни сътрудници занапред предстоят. Това разяснява пред Би Ти Ви Даниел Лорер от политическата групировка. Той добави, че групировката в никакъв случай не е крила, че Николай Събев е номиниран за транспортен министър, а самият Лорер - за министър на външните работи. Но " това са единствено хрумвания ", добави той. Водени са диалози със служебният министър на образованието проф. Николай Денков да резервира поста си и в бъдещото държавно управление и " той се отнася със благосклонност към концепцията ".
 След изборите: ЦИК утвърди мандатите в идващия парламент
© Велко Ангелов

Не се чули до момента и възражения от сътрудниците Кирил Петков да оглави Министерския съвет. Формацията чака партиите - сътрудници сами да предложат свои представители, се разбра от отговор на въпрос дали съпредседателят на " Демократична България " в оставка Христо Иванов ще оглави правосъдното министерство.

" Не ни се желае да раздаваме министерства и да стартираме работа преди да се съгласим какво вършим по обособените тематики ", сподели политикът. " Имаме чувство за невзискателност и обраност както в нашия тим, по този начин и в нашите бъдещи съдружни сътрудници. Това отваря вероятности ", заключи той.08:22Тази вечер е дебатът сред Румен Радев и Анастас ГерджиковЕдинственият спор преди балотажа сред претендентите за президент Румена Радев и Анастас Герджиков е тази към този момент от 20 часа по Българската национална телевизия. Водещ ще е Аделина Радева. Освен по Българска национална телевизия дебатът ще се излъчи и в новинарския уебсайт, както и във Фейсбук страницата на Българска национална телевизия. Зрителски въпроси към Радев и Герджиков се одобряват на имейл
 След изборите: ЦИК утвърди мандатите в идващия парламент

Всичко най-важно от дебата можете да наблюдавате и в " Дневник ", дружно с разбори и мнения за представянето на претендентите.08:17Избирателната комисия афишира през днешния ден какъв брой депутати ще имат партиитеРазпределението на броя депутати в новото 47-мо Народно заседание сред седемте партии, минали 4% преграда на изборите от 14 ноември, би трябвало да бъде обявено през днешния ден от Централната изборна комисия. ЦИК ще разгласи резултатите след дефинитивна инспекция на вота и преференциите.
 След изборите: ЦИК утвърди мандатите в идващия парламент
© Георги Кожухаров

Според предварителните калкулации " Продължаваме промяната " ще има 67, ГЕРБ-СДС (59), Движение за права и свободи (34), " Българска социалистическа партия за България " (26), " ИТН " (25), " Демократична България " (16) и " Възраждане " (13).

Новите народни представители ще имат един ден да подадат заявление кой изборен регион желаят да съставляват. Окончателният лист на новите 240 депутати би трябвало да бъде разгласен до неделя.08:10Преговорите за съдружен кабинет стартират идната седмицаПреговорите по задачите на бъдещото съдружно държавно управление ще стартират интензивно идната седмица, сподели през днешния ден пред Българска национална телевизия Калина Константинова от " Продължаваме смяна ". Като първа политическа мощ групировка инициира договарянията, на които са поканени специалисти от Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ". Константинова добави, че през днешния ден ще се изпратят предложения към тях да излъчат специалисти за присъединяване в работните групи по браншове. Всяка работна група ще създаде краткосрочни, средносрочни и дълготрайни цели, което ще залегнат и в плануваното да се подпише съдружно съглашение. " Едва по-късно ще се приказва за имена за министри ", разясни Константинова, която беше заместник-министър на стопанската система в първия длъжностен кабинет. Според нея първа задача е разработване на бюджета за 2022 година.
 След изборите: ЦИК утвърди мандатите в идващия парламент
© Велко Ангелов

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР