ГЕРБ, Продължаваме Промяната, Демократична България, Български възход и ДПС блокираха

...
ГЕРБ, Продължаваме Промяната, Демократична България, Български възход и ДПС блокираха
Коментари Харесай

Минималната заплата скара депутатите! Нинова: Блокираха увел...

ГЕРБ, " Продължаваме Промяната ", " Демократична България ", " Български напредък " и Движение за права и свободи блокираха нарастването на минималната работна заплата. Това разяснява ръководителят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Корнелия Нинова на брифинг в Народното събрание в наличието на депутатите от левицата и с присъединяване на представители на КНСБ, написа Българска телеграфна агенция. 

Настоявахме и настояваме през днешния ден Народното събрание да одобри 850 лв. минимална работна заплата, уточни тя. Отхвърляйки предлагането въобще Народното събрание да се занимава с тази тематика, ГЕРБ, " Продължаваме Промяната ", " Демократична България ", " Български напредък " и Движение за права и свободи, които гласоподаваха за това, блокират целия развой, разяснява Нинова. Нека хората, които работят, да знаят по чия воля те няма да получат нарастване на минималната работна заплата от 1 януари, уточни тя. Да се знае кои политици и партии са блокирали нарастването на минималната заплата, означи Нинова. Ако през днешния ден бяхме решили този въпрос, има време на следващия ден да се отрази в бюджета и има време до 31 декември Министерският съвет да си издаде постановлението, добави тя.

Нинова означи, че от Българска социалистическа партия са предложили минималната работна заплата да е 50 % от междинната и то за 2023 година, което е получило цялостна поддръжка на първо четене. Тя уточни, че сред първо и второ четене " Продължаваме Промяната " са оповестили, че желаят да се отнеме клас прослужено време на работещите хора, а ГЕРБ са предложи 850 лв. да бъде брутната минимална заплата. По думите й, това значи, че в нея се включват клас прослужено време, ексклузивен, нощен труд - всички спомагателни заплащания, които до момента са се плащали над минималната заплата. " Когато от 850 лв. се извадят тези спомагателни заплащания, може да се окаже, че чистият най-малък приход ще падне и под настоящия от 710 лв. - това е парадокс ", сподели още Нинова.

Лидерът на Българска социалистическа партия разяснява, че четвърта точка в декларацията с цели, препоръчана от " Продължаваме Промяната ", е минимална заплата 50 % от междинната. Няма думата " брутна ", няма отпадане на класа, уточни тя. Между това, което са ни дали, и това, което вършат през вчерашния ден и през днешния ден, има тотално разминаване, да вземат да се дефинират какво желаят и когато заран кажат нещо, да го държат до обяд, до вечерта, до другия ден, това би било сериозен диалог, разяснява Корнелия Нинова. Искаме сериозен диалог по поредни позиции, добави тя. В отговор на въпрос Нинова посочи, че това не значи, че вторият мандат е жертван.

В петък ще гласуваме както до момента, ще си подкрепим измененията в Изборния кодекс, съобщи още ръководителят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България ". В декларацията, която са ни предложили за диалог, тематиката за Изборния кодекс я няма, очевидно самите те са се отказали от нея, разяснява тя.

Корнелия Нинова съобщи, че ще се борят минималната работна заплата да стане 850 лв. от 2023 година Ще се борим до дъно за това предложение, внесли сме го и в удължителния закон за бюджета, уточни тя.

Икономическият специалист на КНСБ Любослав Костов разяснява, че този растеж на минималната заплата, който са предложили и Българска социалистическа партия е внесла, е тъкмо толкоз, колкото акумулативната инфлация досега. Ние не желаеме нищо повече от това работещите на минимална работна заплата да могат да си купят същото, което са могли преди една година, защото сега се постанова да работят към шест седмици в допълнение, с цел да си разрешат същите артикули и услуги, които са могли да си разрешат на предишния Бъдни вечер през 2021 година, уточни той. Абсолютен безпорядък е, с процедурни хватки, запетайки и членове това се отсрочва и се протака и е напът да отиде за следващата година и да посрещнем Новата година без растеж на минималната заплата или подобен, какъвто дефинира Министерският съвет, който е изрично непълен, сгрешен и не е това, което хората чакат, разяснява Костов. От КНСБ изрично заставаме срещу всевъзможни опити да се " пипа " класа, да се вкарва в минималната заплата, съобщи още той.

От синдиката показаха още, че са в подготвеност за национални протестни дейности, които ще бъдат в доста огромни мащаби, в случай че не се случи нарастването на минималната работна заплата. Вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов разяснява, че депутатът от Политическа партия Искрен Арабаджиев ще си понесе отговорността за това, което е споделил, че класът е нездравословен. В историята е потвърдено, че който " пипа " клас, пада от власт и ние по тази причина ще се погрижим, добави синдикалистът.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР