Делът на въздушния транспорт в пътуванията на българите очаквано е

...
Делът на въздушния транспорт в пътуванията на българите очаквано е
Коментари Харесай

Едва 5.9% от пътуванията на българите са със самолет

Делът на въздушния превоз в пътуванията на българите предстоящо е по-нисък от тези на другите европейци, само че през последните 4 години той е повишен с 50 % до 5.9%. За съпоставяне - в другите страни членки този дял е 13%. Принос за това има по-голямото нахлуване на българския пазар на нискобюджетните компании. През 2017 година пътническият въздушен превоз регистрира растеж от 8.5% в Европа (7.7% в страните от ЕС), до момента в който за летище " София " растежът е 30.3%, което е най-високият растеж измежду 100-те най-натоварени летища в Европа.

Това демонстрира разбор на икономистите от " Индъстри уоч ". Те преглеждат развиването на въздушния превоз в Европа и България през последните няколко години.

Нагоре, нагоре

За последните четири години обслужените пасажери от летище " София " нарастват с 86%, за последните две – с 58%, а през 2017 година – с 30.3%, демонстрират данните. Растежът е разследване на нахлуване на нови участници на пазара, засилена конкуренция и общо възстановяване на икономическата картина в страната.

За предходната година над 53% от пасажерите са употребили 2 нискотарифни компании ( " Райънеър " и " Уизеър " ), едвам 15% националния транспортьор и по-малко от 7% " Луфтханза ".

" Откриването " на София за туризъм е точно резултат от трансформираща смяна – едновременното нахлуване на конкуренция в полетите до града и разширението на използването на онлайн приложения за търсене, оценяване и запазване на услуги, означават икономистите. Според проучване на столичната организация за вложения през 2016 година – т.е. преди повишаването с 30% на трафика през 2017 година – 56% от туристите идват с нискотарифна самолетна компания и нощуват в некатегоризирани места за настаняване. Общо за България подобен вид настаняване доближава 35% през 2017 година при 15% през 2012 година, което надвишава междинните стойности за Европейски Съюз от 27%, по данни от Евростат.

Водеща дестинация за 2015-2017 година непроменяемо е Лондон, като броят на пасажерите за столицата на Обединеното кралство е с над 3 пъти по-голям от идната дестинация Милано. Конкуренцията във вътрешните полети до Варна от своя страна придвижи града до трето място по трафик от летище София с съвсем удвояване на броя пасажери.

Концесията - да, само че с подобаващ оператор

Планираното отдаване на летище " София " би трябвало да е ориентирано към избор на претендент, който има опит и дълготрайна визия за развиване, ориентирано към възстановяване на услугата, увеличение на свързаността и достъпа за пасажерите, разширение на използването на въздушния превоз, показват икономистите.

Привличането на стратегически вложител при добре дефинирана рамка за активността е късмет за по-добро ръководство, от което изгода ще имат пасажерите, локалния бизнес и общото позициониране на България като капиталова дестинация, се показва в разбора.

Те показват, че в началото платената цена не би трябвало да е единствен и водещ аршин. Въпреки това при транспарантна и вярно структурирана процедура предстоящите доходи не са пренебрежимо дребни – в последната година при договорката за летището в Белград, което обслужва с 20% по-малко пасажери от софийското, бе контрактувана сума от 500 млн. евро и бъдещи 700 млн. евро вложения, напомнят анализаторите.

Намерението на ръководещите обаче е таман да заложат на най-високата цена, и то платена в задатък, с цел да покрият с нея отговорностите на " БДЖ холдинг ". Към момента не е известно на какъв стадий е процедурата, която бе спирана и започвана към този момент няколко пъти през последните години.

Летището и сега, а още повече – в бъдеще – ще би трябвало да предлага сложна услуга, да обслужва бизнес пасажери, студенти и сезонни служащи, търсещи ниски цени, туристи за близки и далечни дестинации, да предлага връзки с огромни хъбове, осигуряващи още повече връзки и направления. Затова бъдещият оператор би трябвало да има разнороден опит и положителни позиции както с нискотарифни или районни самолетни компании, по този начин и с обичайни превозвачи, обслужващи световен трафик, показват икономистите.

Двигателят на растежа е нискобюджетен

Анализът на " Индъстри уоч " удостоверява това, което се вижда и на пръв взор, а точно, че нискобюджетните компании са движещите растежа, който регистрират европейските летища. На тях и на необвързаните превозвачи се падат 99% от растежа на пасажерите в интервала 2010-2016 година в Европейски Съюз.

Общо за полетите от и за Европа приносът на този тип самолетни компании е малко над 60%, като изключително значим е той за летищата, обслужващи сред 5 и 10 млн. пасажери годишно – към 94%.

Увеличава се броят на обслужваните дестинации, като директните полети са с 5.4% повече през 2017 година, при растеж на предлаганите полети с прехвърляне е 3.8%. Нискотарифните превозвачи към този момент заемат 32% от директните връзки, до момента в който преди 10 години делът им е едвам 13% - постигайки растеж за интервала 2007-2017 година от 175%, при понижение на предлаганите директни полети от обичайните авиолинии с 8%.

За същия интервал най-голямо нарастване – над 24% - на предлаганите дестинации с пряк полет са летищата с обслужват сред 5 и 10 млн. пасажери, като там нискотарифните компании към този момент транспортират 43% от пътуващите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР