Car2X е радиоинформационна система, с която превозните средства могат да

...
Car2X е радиоинформационна система, с която превозните средства могат да
Коментари Харесай

Функцията за безопасност Car2X все още в недостиг - видео

Car2X е радиоинформационна система, с която транспортните средства могат да споделят между тях и с пътната инфраструктура за по-висока сигурност при шофиране. Проучване на водещи европейски производители на коли обаче разкрива, че доста от тях се двоумят да употребяват технологията.

Немският автоклуб ADAC прави оценка Car2X като крайъгълен камък за сигурността на придвижването, сходно на въздушната възглавница или ABS. Технологията е създадена за пътни обстановки, в които лидерът може да реагира доста късно или въобще не - когато видимостта е неприятна заради дъжд или мъгла и кола ненадейно се появи паркирана в профил на пътя или задръстването на автомагистралата е зад върха на рид.

Аварийни коли от пожарната и избавителните служби, предупредителни ремаркета или светофари също могат да употребяват системата, защото Car2X включва както връзка сред транспортните средства (автомобил към автомобил), по този начин и продан на информация с инфраструктурата (автомобил към инфраструктура).



В рискови обстановки специфична технология за предаване на данни изпраща предизвестие непосредствено до други коли на разстояние до 800 метра - в идеалния случай без закъснение. Разбира се, тези транспортни средства също би трябвало да имат правоприемник за Car2X на борда, тъй че да получават предизвестието.

Проучване, направено от клуба измежду автомобилните производители обаче сподели, че Car2X се употребява от немските производители Audi, BMW, Ford, Mercedes-Benz и Volkswagen, както и от Cupra и Volvo, само че не и от други марки. Предупрежденията за рискови места постоянно се популяризират единствено върху коли от личната марка.

Освен това производителите следват разнообразни тактики за предаване - Volkswagen и Cupra употребяват обществена WLAN технология, която може да предава данни бързо и относително безпроблемно. Audi, Ford, Volvo разчитат на мобилни връзки - които предават единствено в мъртви точки (в случая с Mercedes) или въобще не предават.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР