Бившият морски пехотинец и действащо лице от скандала „Иран-контра“ Оливър

...
Бившият морски пехотинец и действащо лице от скандала „Иран-контра“ Оливър
Коментари Харесай

Скандален военен оглави оръжията в САЩ

Бившият морски пехотинец и настоящо лице от абсурда „ Иран-контра “ Оливър Норт беше определен за президент на Националната асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие в Съединени американски щати, написа „ Вашингтон поуст “. Бордът на шефовете на асоциацията избра Норт за неин президент понеделник.

„ Това са най-вълнуващите вести за нашите членове, откогато Чарлтън Хестън стана президент на нашата асоциация “, съобщи вицепрезидентът и основен изпълнителен шеф на организацията Уейн Лапиер. „ Оливър Норт е именит войник за американската независимост, талантлив комуникатор и кадърен водач. В тези времена, не мога да се сетя за по-подготвен човек да служи като наш президент “, добави той. „ Оценявам, че бордът инициира развой, който ще ми даде няколко седмици, с цел да подредя дилемите си и съм припрян да стартира новата си служба като новия президент на асоциацията “, съобщи Оливър Норт в изказване, съобщи Епицентър.

Оливър Норт е прочут основно с присъединяване си в аферата „ Иран-контра " от 80-те години на ХХ век, в която е забъркан като чиновник на Съвета по национална сигурност на Съединени американски щати. Става въпрос за противозаконна продажба на оръжия за Иран (страната по това време е под оръжейно ембарго) посредством израелски частни медиатори, с цел да се помогне за освобождението на американски заложници, държани в Ливан. Норт взе участие във втората фаза на проекта, която употребява получените средства от продажбата на оръжия на Иран, с цел да бъдат финансирани контрите в Никарагуа, които водят бойни дейности против режима на Даниел Ортега.

Скандалът избухва през 1986 година. В него са забъркани министърът на защитата Каспър Уайнбъргър, висши военни и даже вицепрезидентът Джордж Буш-баща и президентът Роналд Рейгън. В последна сметка 14 чиновници на администрацията са подведени под отговорност, в това число тогавашният министър на защитата Kаспър Уайнбъргър

Следват 11 присъди, някои от които са анулирани при обжалване. Последните от упрекнатите или наказаните са помилвани в последните дни на президентството на Джордж Х. У. Буш; Буш е вицепрезидент по време на аферата. Неколцина от въвлечените в аферата по-късно стават членове на администрацията на Джордж У. Буш, в това число Елиът Адамс, Ото Райк, Джон Негропонте и Джон Пойндекстър. Само Елиът Адамс е наказан и по-късно е опрощение.

Подполковник Оливър Норт застава пред съда през 1988 година През 1989 година е наказан на три години условно с две години изпитателен период, санкция от $150,000 и 1200 часа публично потребен труд. На 16 септември всички обвинявания против Норт са свалени от апелативен съд. От 2001 до 2016 година Оливър Норт е водещ на предаването „ Военни истории с Оливър Норт " по американската телевизия „ Фокс нюз ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР