Безпрецедентен анализ на промените в температурата на Нептун разкри нещо

...
Безпрецедентен анализ на промените в температурата на Нептун разкри нещо
Коментари Харесай

Странни температурни аномалии на Нептун

Безпрецедентен разбор на измененията в температурата на Нептун разкри нещо много необичайно, което се случва на най-отдалечената планета в нашата Слънчева система, оповестява „ Сайънс Алерт “.

Далечният Нептун, който обикаля към Слънцето на към 30 пъти по-голямо разстояние от това на Земята, се нуждае от надлежно дълго време, с цел да направи своя преход към звездата: в действителност към 165 земни години, което значи, че всеки сезон на Нептун продължава над 40 земни години.

В момента южното полукълбо на Нептун се намира в разгара на епично лято, продължаващо към този момент четири десетилетия, само че по аргументи, които учените не могат да обяснят изцяло, температурата не се покачва - най-малко не по постепенния метод, който бихме могли да предположим.

Ново изследване, събрало 17-годишни наблюдения на температурата на Нептун, демонстрира противоположното - данните демонстрират тайнствен световен междинен спад от към 8°C сред 2003 година и 2018 година, за което свидетелства и забележителното понижаване на атмосферната радиация от 2003 година насам.

" Тази смяна е непредвидена ", споделя планетарният академик Майкъл Роман от Университета в Лестър, Англия. " Когато наблюдавахме Нептун през ранното му южно лято, чакахме температурите постепенно да се покачват, а не да падат. "



Събирането на надеждни данни за температурата на атмосферата на Нептун не е най-лесната задача, като се има поради какъв брой надалеч от Земята се намира тази студена планета. Всъщност приемането на такива показания е допустимо едвам от началото на века, с появяването на сензитивните инфрачервени измервания на по-новите галактически телескопи. За да изследват инфрачервеното лъчение на Нептун, Роман и екипът му проучват съвсем 100 топлинни наблюдения на планетата, доста от които са снимани от VISIR, само че включват и данни от галактическия телескоп Spitzer на НАСА и голям брой наземни телескопи в Чили и Хавай.

Резултатите - представляващи най-голямата до момента компилация от наличните все още наземни изображения на Нептун в междинния инфрачервен набор - демонстрират, че температурите в стратосферата на Нептун са се охлаждали (въпреки летния период) през по-голямата част от проучвания интервал.

Що се отнася до аргументите, заради които атмосферната температура на Нептун наподобява се трансформира толкоз ненадейно в средата на сезона, не можем да бъдем изцяло сигурни, само че откривателите считат, че измененията в атмосферната химия може да стоят зад следените вариации.

" Докато метанът гълтам слънчевата светлина и затопля атмосферата, фотохимично създадените въглеводороди - най-вече етан и ацетилен - са мощни инфрачервени излъчватели, които служат за изстудяване на стратосферата ", изясняват откривателите в своята публикация. " Балансът сред това радиационно нагряване и изстудяване се трансформира с смяната на количеството на фотохимичните въглеводороди. "



Предишни проучвания на температурата на Сатурн откриха, че взаимоотношението на химикалите в атмосферните облаци може да повлияе на тяхната температура, което води до температурни пикове преди оптималното слънчево облъчване, и е допустимо нещо сходно да се случва и тук.

" Въпреки това, като се има поради 165-годишният орбитален интервал на Нептун, всевъзможни сезонни промени се чака да настъпват последователно в продължение на десетилетия ", пишат откривателите. " Бързите промени, следени сред 2018 година и 2020 година, наподобяват изненадващо бързи за сезонна реакция... Изглежда, че в атмосферата на Нептун работят спомагателни процеси в подсезонни времеви рамки, и то както в районен, по този начин и в световен мащаб. "

Друго пояснение би могло да бъде варирането на времето - което би могло да повлияе на състава и химическия състав на атмосферните облаци - в това число и на резултата на тъмните вихри, следени на Нептун, което е още една от загадките на планетата, които към момента се учат.

Слънчевият поток също заслужава внимание, споделят откривателите, като означават, че измененията в излъчването, провокирани от цикъла на интензивност на Слънцето, могат по някакъв метод да провокират фотохимични промени в атмосферата на Нептун, което още веднъж би могло да изясни температурните съмнения.
" Мисля, че Нептун е доста завладяващ за нас, тъй като към момента знаем толкоз малко за него ", споделя Роман. " Всичко това насочва към една по-сложна картина на атмосферата на Нептун и по какъв начин тя се трансформира с времето. "
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР