Беше добро посещение. Стегнат график, пълен с търговски и дипломатически

...
Беше добро посещение. Стегнат график, пълен с търговски и дипломатически
Коментари Харесай

Катимерини: Атина може да бъде най-близкият съюзник на Анкара

Беше положително посещаване. Стегнат график, цялостен с търговски и дипломатически срещи. Акцентът беше подложен върху основаването на имидж на Гърция като дестинация за вложения. Остава да забележим по какъв начин ще реагират вложителите. Усещането измежду задгранични и гръцки предприемачи може да се заключи по този начин: Вие сте на верния път; би трябвало да предприемете съответни стъпки, тъй че основните вложения да продължат напред (като плана Elliniko); към този момент търсим опция.

След излизането от рецесията Гърция се намира на повратна точка. По време на визитата си в Ню Йорк министър председателят Кириакос Мицотакис изпрати вярното обръщение. Неговият апел ще зависи от степента, в която думите му се трансформират в дейности. В идващите месеци Гърция ще се появи на радарите на доста огромни и междинни вложители в страната и чужбина. Последващите дейности ще бъдат идващото основно предизвикателство. Гърция постоянно е имала проблем тук, даже когато ръководещите са имали най-хубавите планове.

На дипломатическо равнище главното събитие беше срещата на Мицотакис с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Двамата водачи разискаха всички съществени въпроси. Освен хроничния спор за Кипър, където обстановката се усложни още повече след откриването на газови залежи, един от най-належащите проблеми сега е миграцията.

Беше контрактувано Анкара да постави старания за ограничение на потоците към Егейските острови. Скоро министърът на миграцията на Гърция ще замине за Турция. Там ще стане ясно дали положителните планове на Ердоган ще се трансфорат в дейности.

Анкара би трябвало да осъзнае, че заради редица аргументи Атина би могла да бъде най-близкият й съдружник в подтекста на политическите, икономическите и комерсиалните връзки с Европейския съюз. Това се показва и в желанието на Мицотакис да поддържа по-нататъшната икономическа помощ от страна на Европейски Съюз за Турция. Но непрекъснатото издаване на навигационни предизвестия посредством навтекс и публикуването на карти, които изобразяват половината от Егейско море под турски надзор, не са от изгода.

Ердоган би трябвало да разбере, че има интерес да реши кипърския въпрос, тъй че кипърските турци да могат да споделят приходите от новооткрития природен газ, както и да повлияят на вземането на решения в Европейски Съюз, като по този метод отворят пътя за присъединението на Турция към районния енергиен пъзел. Всичко това не може да бъде реализирано със закани и провокации в изключителната икономическа зона на Кипър.

Новата администрация на Гърция се появи в Ню Йорк подготвена за ново начало. Силният президент на Турция има късмет да предприеме стъпки (драстично понижаване на миграционните потоци, преустановяване на заканите и провокациите към Кипър и в Беломорието), които ще улеснят възобновяване на връзките, като в същото време оферират на страната му осезаеми преимущества.

Топката е в неговото поле. /БГНЕС

————–

Том Елис, “Катимерини ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР