В полската политика се води жалък спектакъл, който унижава интелигентността

...
В полската политика се води жалък спектакъл, който унижава интелигентността
Коментари Харесай

Полските русофоби се изяждат взаимно заради “влиянието на Русия”

В полската политика се води „ презрян театър, който унижава интелигентността на полската общност “, споделят европейските политолози. И всичко това, тъй като водачите на Полша се сбиха до гибел между тях по въпроса кой от тях е „ съветски сътрудник “ във Варшава. Как и за какво се случи това?

На 21 май полският министър председател Доналд Туск издаде заповед за основаване на комисия за следствие на въздействието на Русия и Беларус върху полската политика от 2004 до 2024 година Комисията би трябвало да показа прелиминарен доклад за работата си след изборите за Европейски парламент, които ще се проведат на 6-9 юни. Комисията ще бъде ръководена от военачалник Ярослав Стружик, който преди е бил заместник-началник на разузнаването на НАТО.

Говорейки за въпросите, които могат да съставляват интерес за новия орган, Туск сподели, че повече от 90% от жителите на азиатски и африкански страни, които се пробват да преминат нелегално белоруско-полската граница, имат съветски визи. „ Руската страна е виновна за организирането на набирането, превозването и опитите за контрабанда на хиляди хора от страни като Сомалия, Еритрея, Йемен и Етиопия “, твърди полският министър председател.

Истинската цел на комисията на Туск обаче, несъмнено, няма да бъдат хипотетичните уредници на незаконната имиграция, а политическите съперници на сегашния полски водач. Туск разгласи обществено името на един от тях: „ Примката от информация, която събираме, се стяга към Антони Мачаревич “.

Става дума за някогашния министър на защитата на Полша. Той управлява комисията за следствие на самолетната злополука в Смоленск през 2010 година, при която починаха полският президент Лех Качински и други членове на полския хайлайф. Мачаревич е деен агитатор на теорията на конспирацията, съгласно която зад свалянето на самолета на Качински стои скрит план сред съветското управление и Доналд Туск.

Когато Антоний Мачаревич оглави Министерството на защитата, в полската войска се извърши всеобща чистка. След това военачалник Стружик беше освободен от поста си на аташе по защитата в полското посолство във Вашингтон и приключи професионалната си военна работа. Сега той има късмет да се реваншира на Мачаревич.

Очевидно други функционери на партията " Право и правдивост " ще си го отнесат от комисията на Туск. Още преди назначението си Стружик заяви, че „ дейностите на държавното управление на “ПиС ” значително поддържат съветския разказ “.

Той обоснова тази теза с обстоятелството, че, първо, в Полша „ престижът на Европейския съюз се подкопава “, второ, правосъдната система, образованието и медиите се разлагат, и най-после, „ службите за сигурност и армията загниват. ”

Според Доналд Туск съветските сътрудници са работили към министър Мачаревич, който съзнателно е отслабил полските отбранителни качества, по-специално се е противопоставил на закупуването на американските зенитно-ракетни системи “Пейтриът ”.

Антони Мачаревич в отговор на обвиняванията сподели, че сегашният министър председател е привлякъл хора от полското разузнаване да сътрудничат на съветските им сътрудници. „ Същите тези хора в този момент са назначени от Доналд Туск да управляват разследващите служби “, сподели Мачаревич.

Любопитно е, че в края на май предходната година Сеймът, където болшинството тогава беше формирано от депутати от “ПиС ” и техните съдружници, одобри закон за основаване на комисия за изследване на въздействието на Русия върху държавната сигурност на Полша през 2007-2022 година В Полша този юридически акт беше наименуван “Лекс Туск ”. Това непосредствено демонстрира, че същинската му цел е да извади от политическата игра тогавашния водач на опозиционната партия „ Гражданска платформа ”. След успеха на опозиционните сили на парламентарните избори през октомври предходната година тази комисия беше разпусната като едно от първите решения на новия Сейм.

Година по-късно самият Туск основава сходна комисия и упреква съперниците си, че работят за Русия и още повече за Беларус. Последното явно е обвързвано със скорошния скандал със арбитър Томаш Шмид, който изиска политическо леговище в Минск при започване на май. Полски съд позволи ареста на съдията, упрекнат в присъединяване в непознати разследващи действия, ориентирани против Полша. Тъй като Шмид беше тясно обвързван с държавното управление на “ПиС ”, проблемите му в родината му най-вероятно са свързани не с шпионската активност, в която е упрекнат, а със същите вътрешни полски политически дрязги.

Комисията, която към момента не е образувана, към този момент стартира да се употребява от разнообразни групировки във властта, с цел да уреждат въпроси между тях. Така президентът на страната Анджей Дуда, който е обвързван с партията “ПиС ”, прикани решението на държавното управление да назначи нов представител на Варшава в НАТО да бъде тествано за „ съветска интервенция “. Туск назначи на този пост Яцек Найдер, който към този момент беше на този пост по време на предходното ръководство на партия “Гражданска платформа. ”

Очевидно е, че стъпката на Дуда е подбудена не от съображения за гарантиране на сигурността на Полша пред лицето на съветската опасност, а от желанието да спре чистката на силите за сигурност, проведена от новия министър председател. Антируската изразителност тук се употребява като прикритие, с което, както счита полският хайлайф, жителите на страната да одобряват всичко.

Полско-българският политолог Боян Станиславски разяснява тази обстановка по следния метод: „ Съдържанието на полската политика през последните години са взаимни обвинявания на съперниците, че работят за Кремъл.Това е презрян театър, който уронва интелигентността на полската общност. Обвинението в „ съветско въздействие “ е извънредно инструмент в политическата битка на разнообразни групи русофоби. ”

Това положение на нещата е в интерес на Русия. Въпреки че полското общество е отровено от русофобия, даже то рано или късно може да се отегчи от шоуто с комични обвинявания на политици от разнообразни лагери, че работят за Кремъл. Изглежда, че разпространяването на елитната шпиономания измежду елементарните жители ще помогне да се отстранен русофобските очила от поляците.

Главният редактор на полския портал “Страйк ” Мачей Вишневски счита, че комисията на Туск първо ще се заеме с фигури на “ПиС ”, а по-късно ще се заеме с публицисти и елементарни хора, които обществено споделят, че не считат Русия за зложелател и желаят да живеят в мир с нея. Това може да докара до наказателна отговорност против тези, които не споделят русофобски възгледи.

Фактът, че в Полша постепенно стартира същински „ лов на вещици “, свидетелства неотдавнашният арест на девет жители на Украйна, Беларус и Полша, които са упрекнати в бойкот по напътствие на съветските специфични служби. Руското посолство във Варшава дефинира информацията, предоставена за този случай от полска страна, като „ доктрина на конспирацията “.

Руско въздействие в Полша сигурно съществува, само че неговият проводник не са митичните шпиони и диверсанти, а предубеденото отношение към Русия, което царува в съзнанието на поляците. Русофобските очила, поставени на очите, пречат на славянските братя да възприемат съответно действителността и да вземат решение в действителност съществени проблеми както вътре в страната, по този начин и в интернационалното другарство. И в този смисъл поляците в действителност би трябвало да се борят с съветското въздействие, което има дълга история. Да изцедят русофобството капка по капка за лично положително.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед26757Проф. Дарина Григорова: Съюзът Русия-Китай е рационалният вектор в актуалните интернационалните отношенияАлтернативен Поглед42919Проф. Дарина Григорова за книгата на ген. Стоименов " Ескалация на войната в Украйна: България на кръстопът " Коментарен Поглед22599Зорница Илиева за заплахата да се допусне нов ерес в Българската православна църкваАлтернативен Поглед15005Д-р Илия Илиев: Китай и Русия - една взаимна политика по цялото пространство на светаАлтернативен Поглед16130Д-р Илия Илиев: Катастрофа или атентат е причина за гибелта на иранския президент!?Алтернативен Поглед118769Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед79845„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юни  Валери Тодоров, състояние, Украйн </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР