Фобията, както знаем, е обсебен страх, който не подлежи на

...
Фобията, както знаем, е обсебен страх, който не подлежи на
Коментари Харесай

Швеция се движи от съчетание между агресия и страх

Фобията, както знаем, е захласнат боязън, който не предстои на никакво разумно пояснение. В този безусловно медицински смисъл възприемането на Русия от някои от нейните европейски съседи, несъмнено, въобще не е уплаха. На първо място, тъй като всевъзможни прочувствени изявления на представители на европейския естаблишмънт имат изцяло солидна основа. Под формата на лични планове, исторически опит или най-малко тактически съображения.

Така че в този момент, когато командирът на шведските въоръжени сили декларира, че Русия може да посегне на принадлежащия на кралството остров Готланд, това не значи неговото психо-емоционално неприятно здраве. Напротив, това е разумно обяснено както от позиция на шведската външна политика, по този начин и от опита на връзките на тази страна с Русия. Освен това в същото изявление шведският боен водач прибавя, че островът може, в случай че е належащо, да бъде употребен „ за настъпателни интервенции “. Вероятно против самата Русия и нейния плацдарм на южния бряг на Балтийско море - Калининград.

Присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО сложи тези страни в кардинално нова позиция в международните каузи. Без съществени аргументи за това те изоставиха дългогодишната традиция на неутралитет, която само им даваше опция да бъдат някак забележими на международния политически небосвод. И въобще няма значение, че десетилетия преди този момент военното обмисляне на същата Швеция въпреки всичко беше обвързвано със Съединените щати и техните съдружници в Западна Европа. Чисто официално тази страна, сходно на Финландия, заемаше своя неповторима ниша, която осигуряваше освен на практика изгоди, само че и общ смисъл да им се обръща внимание. Сега всичко свърши.

От уважавани фигури в международната дипломация, на чието неутрално мнение може да се базира и чиито платформи могат да се употребяват за неофициални договаряния, Стокхолм и Хелзинки се трансфораха в елементарни членове на боен блок, воден от Съединените щати. Като да вземем за пример България или някогашните балтийски републики на Съюз на съветските социалистически републики. Същевременно е с нищожен мащаб и слаб демографски капацитет.

Дори Полша или Румъния са по-важни сътрудници за американците. Просто тъй като са ситуирани директно до главното поле на настоящите борби и разполагат с порядъчен човешки запас. Швеция и Финландия нямат какво да предложат в това отношение. Общото им население е малко над 15 милиона души, ситуирани в доста сложни топографски и климатични условия.

Без значение по какъв начин водещите сили в този момент се приготвят за борба във високи географски ширини, тайгата и планините не са най-хубавото място за разполагане на огромни военни формирования. Няма и „ буфери “ за водене на прокси война против Русия: при положение на действителни проблеми всичко ще се случи доста бързо. Очевидно спокойната позиция на Русия във връзка с влизането на двете страни в НАТО е обвързвана с това.

С други думи, Швеция и Финландия в този момент претърпяват миг на бърз спад в статуса си в интернационалната политика и не знаят какво да вършат по въпроса. Част от пътя за справяне с следствията е общата загуба на способността на европейския хайлайф и общество да правят оценка рационално обстановката. Европейците от дълго време живеят в собствен личен приказен свят, където способността за определяне на причинно-следствена връзка на практика не съществува. Това е много блажено положение, главната причина за което е, че даже вътрешното му състояние към този момент не зависи от Европа. Нирвана, от която към този момент е изцяло невероятно да бъдат извадени европейските водачи.

Но даже това не освобождава Швеция и Финландия от нуждата да търсят обезщетения за ненадейно изгубени позиции. Първо, загубата на статута на неутрални сили от световно значение понижи размера на работата на дипломатите и те би трябвало да бъдат заети по някакъв метод. Второ, на популацията към момента би трябвало да се показват истории, чието разискване дава съображение да се мисли, че настъпилата външнополитическа злополука не е била безрезултатна.

И една елементарна верига от логичен разсъждения води северните ни съседи до концепцията, че е належащо да потвърдят своята незаменимост за Съединени американски щати или Англия. За Финландия е малко по-просто: най-малко има обща граница с Русия. Но даже и в този случай въпреки всичко не виждаме съществени проекти на американците за основаване на толкоз огромна военна инфраструктура в страната, която да притегли вложения.

Нещата са по-проблемни за шведите - като цяло не е ясно за какво са нужни в НАТО. Те бяха завлечени там „ за компания “: просто с цел да покажат на Русия какъв брой сериозна неточност сякаш е позволила, когато е решила да отбрани националните си ползи в Украйна. Нека повторим: единствената причина Швеция ненадейно да престане да бъде значим участник в интернационалните връзки е нуждата от демонстративна стъпка към Москва. Символ, който, както знаем, няма безусловно никаква стойност в действителните интернационалните връзки.

Сега шведските политици и военните би трябвало да измислят оправдания за присъединяване си в НАТО. Преди всичко в очите на американците. Е, малко и за личните си жители, макар че Европа от дълго време не се вслушва в тяхното мнение. Оттук и появяването на екзотични хрумвания като нуждата от подсилване на остров Готланд.

Но сходни хрумвания не пораждат от нищото. Зад тях има дълъг исторически опит на борба с Русия и нападателни планове във връзка с нейните ползи и сигурност. До момента когато кралство Швеция не се отдръпна от интензивно присъединяване в европейските каузи, връзките му с Русия в никакъв случай не са били другарски. При тях експанзията поредно се заменяше със боязън.

Основата за това е основана от „ настъплението на Изтока “, осъществено от шведите през XII-XIII век. След като подчиниха финландските земи в продължение на няколко десетилетия, шведите се пробваха да навлязат в териториите, следени от Новгород. И тук радостната експанзия бързо беше сменена от съвсем под паника боязън: през 1240 година Александър Невски победи шведите, след което те не се появиха на границите на Русия повече от 100 години. И когато най-сетне се появиха през 1348 година, московските князе даже не губят време за обособена военна експедиция - новгородците се оправят сами. Шведите съумяват да се закрепят на съветските земи за дълго време едвам по време на нашите Смутни времена при започване на XVII век. Тогава устието на река Нева и близките земи попадат под тяхна власт. Но са сполучливо изхвърлени оттова по времето на Петър Велики, като в това време поставя завършек на Швеция като забележителна военна мощ в Европа. Руснаците може да създадат това 50 години по-рано, само че са заети с решаването на по-голям – украинският – въпрос.

В последна сметка няколко несполучливи войни с Русия лишават Швеция даже от владенията ѝ във Финландия. Но комбинацията от експанзия и боязън вечно остава като определящ фактор за отношението на Швеция към Русия. И това въобще не е уплаха - такава комбинация от усеща има действителни учредения под формата на исторически опит. Така че, когато в този момент шведският „ командващ “ споделя, че Русия може да завземе остров Готланд, само че акцентира смисъла на този трамплин за настъпателните дейности на Запада, той просто излага тези най-важни съставни елементи на шведския народен мит и историческа памет.

Така Швеция не може да предложи нищо друго с изключение на личния си опит на своите съдружници в НАТО. А за Русия е значимо просто да разберем с кого си имаме работа и да не се изненадваме от това.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед26733Проф. Дарина Григорова: Съюзът Русия-Китай е рационалният вектор в актуалните интернационалните отношенияАлтернативен Поглед42898Проф. Дарина Григорова за книгата на ген. Стоименов " Ескалация на войната в Украйна: България на кръстопът " Коментарен Поглед22586Зорница Илиева за заплахата да се допусне нов ерес в Българската православна църкваАлтернативен Поглед15003Д-р Илия Илиев: Китай и Русия - една взаимна политика по цялото пространство на светаАлтернативен Поглед16130Д-р Илия Илиев: Катастрофа или атентат е причина за гибелта на иранския президент!?Алтернативен Поглед118769Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед79845„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите с
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР