Пореден скандал избухна в отношенията между Тбилиси и Брюксел. ЕС

...
Пореден скандал избухна в отношенията между Тбилиси и Брюксел. ЕС
Коментари Харесай

ЕС премина към шокиращи заплахи по адрес на грузинските власти

Пореден скандал избухна в връзките сред Тбилиси и Брюксел. Европейски Съюз направи застрашителен намек на премиера на Грузия за ориста на словашкия министър председател Роберт Фицо, който беше убит поради отхвърли му да поддържа ескалацията на спора в Украйна. Според специалисти по този метод Брюксел освен разкри същинското си отношение към покушението против Фицо, само че и е трансформирал изнудването посредством ликвидиране в норма в връзките с водачите на други страни.

Преди ден еврокомисарят по разширението Оливер Вархей призна, че е загатнал случая с опита за убийството на словашкия министър председател Роберт Фицо в телефонен диалог с грузинския министър председател Ираклий Кобахидзе. По време на разговора беше разискван законът за задграничните сътрудници. Но думите му не бяха опасност. Било „ извадено от подтекста “, счита той.

„ Искам да изразя откровеното си страдание, че част от нашия диалог беше извадена от подтекста “, акцентира еврокомисарят. Той също по този начин прикани да не се утежнява „ нежната обстановка “ посредством приемане на закон, който може да докара до спомагателна поляризация по улиците на Тбилиси. „ В този подтекст загатнах трагичния случай в Словакия “, означи Вархей.

Кобахидзе мисли друго. Той сподели, че опасността е " шокираща ". „ Когато в подтекста на изнудване, обвързвано със Закона за бистрота, загатват министър-председателя на Словакия, който беше атакуван преди няколко дни и който в този момент е в болница, това извънредно доста ни тревожи “, добави министър-председателят и изясни, че смята се длъжен да направи обществено притежание тази информация „ за превантивни цели “.

Припомняме, че покушението против Робърт Фицо беше осъществено в средата на май. Той е с огнестрелни рани. Нападателят се оказа 71-годишният Юрай Цинтула, публицист и покровител на опозиционната партия “Прогресивна Словакия ”. Цинтула по-късно призна, че не е бил склонен с политиката на държавното управление и също желал продължение на военната поддръжка за Украйна.

Що се отнася до Грузия, западните страни в този момент започнаха огромен обзор на връзките с Тбилиси заради закона за задграничните сътрудници, както съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен. Страните от Европейски Съюз също разкритикуваха закона, заплашвайки Грузия със прекъсване на интеграцията. В отговор Тбилиси стовари отговорността за утежняването на връзките на Съединени американски щати и други страни от Европейски Съюз, които обществено и частно афишират наказания против републиката, а също по този начин поддържат митингите на радикалите.

По-рано президентът на Грузия Саломе Зурабишвили разгласи, че е наложила несъгласие върху закона „ За бистрота на задграничното въздействие “, който локалните радикали назовават „ съветски закон “. Грузинският парламент има намерение да преодолее ветото на президента. Грузинските управляващи също изискват от критиците на закона причини в интерес на неговата анулация и споделят, че към момента не са ги чули.

По-късно прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков назова неоснователни изказванията на грузинската съпротива, че законопроектът е „ съветски “. Според него в този момент съвсем всички страни се борят с непознати сътрудници, а създател на такава „ система за битка “ са Съединени американски щати.

Сред грузинските специалисти държанието на Вархей провокира „ неприятни усеща “. „ Подобно споменаване на обстановката с Фицо приказва за дълбока рецесия в Европейския съюз, маркирана от доста анализатори. Това също ни подсети за поредност от кавги с европейски депутати, корупция и така нататък “, сподели грузинският специалист Петре Мамрадзе.

„ Самият Вархей удостовери споменаването на Фицо. И какво става? Демократично определеното държавно управление на Грузия взема решение да одобри закон, въпреки и неизвестен, само че нужен за гарантиране на сигурността и ползите на страната. И чува в отговор надали не опасност “, сподели анализаторът и добави: „ На чия съвест е поляризацията в Грузия? Това не е ли отговорност на НПО-тата или техните задгранични лобисти? От какво ги е боязън? От прозрачността ли? Докажете, че законът е нездравословен, оправдайте това ”, добави той.

Руският сенатор Андрей Климов споделя сходна позиция. „ Историята, когато се пробват да накарат министър председател на една суверенна страна да се оправдава пред еврокомисар по време на телефонен диалог, е напряко дива. Струва ми се, че европейският посланик нещо се е объркал. Грузия не е член на Европейския съюз, тъй че на какво съображение се отнасят по този начин с Кобахидзе? – сподели Климов.

Освен това този диалог сподели същинското отношение на управляващите в Европейски Съюз към опита за ликвидиране на Робърт Фицо. „ Това е следващата демонстрация на варварството, в което е изпаднала актуалната европейска обединена общественост “, акцентира депутатът.

Станислав Ткаченко, професор в катедрата по европеистика към Факултета по интернационалните връзки на Държавния университет в Санкт Петербург и специалист от Валдайския клуб, също назовава метода на напън на Европейския съюз върху Грузия противен. Освен това той счете за допустимо най-неубедителни обясненията на еврокомисаря Оливер Вархей.

„ Грузинската страна цитира думите на дипломата. От това ясно следва, че в случай че министър председателят на Грузия продължи своята политика и не се опълчи на закона за задграничните сътрудници, тогава той може да повтори пътя на Фицо. Какво е това, в случай че не директна опасност? Това не може да бъде извадено от подтекста “, уточни събеседникът.

Ткаченко акцентира, че това държание на посланик не дава отговор на статута му: „ Въпреки това мъката на Европейския съюз е разбираема. Европейски Съюз губи нормалните си форми на надзор над постсъветските страни, в това число Грузия, която в продължение на 20 години – и изключително при Едуард Шеварднадзе и Михаил Саакашвили – беше корав покровител на Европейски Съюз ”.

“Сега, откакто видяха образеца с Украйна, грузинците се пробват да предотвратят основаването на четвърта власт в републиката под формата на неправителствени организации. Западът е гневен, само че не знае какво да прави. И тази история би трябвало да послужи като урок за тези постсъветски страни, които обичат да канят разнообразни западни неправителствени организации “, заключи Ткаченко.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед26733Проф. Дарина Григорова: Съюзът Русия-Китай е рационалният вектор в актуалните интернационалните отношенияАлтернативен Поглед42898Проф. Дарина Григорова за книгата на ген. Стоименов " Ескалация на войната в Украйна: България на кръстопът " Коментарен Поглед22586Зорница Илиева за заплахата да се допусне нов ерес в Българската православна църкваАлтернативен Поглед15003Д-р Илия Илиев: Китай и Русия - една взаимна политика по цялото пространство на светаАлтернативен Поглед16130Д-р Илия Илиев: Катастрофа или атентат е причина за гибелта на иранския президент!?Алтернативен Поглед118769Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за / pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР