Асоциацията на европейските журналисти - България е притеснена от поведението

...
Асоциацията на европейските журналисти - България е притеснена от поведението
Коментари Харесай

АЕЖ: Политик, който се крие от журналисти, не уважава избирателите си

Асоциацията на европейските публицисти - България е обезпокоена от държанието на водачите на трите политически сили, получили максимален % от гласовете на парламентарните избори на 4 април. Това се споделя в позиция на Асоцияцията, изпратена до медиите.
В нея от организацията акцентират, че министър председателят Бойко Борисов, водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и водача на " ИТН " Слави Трифонов е трябвало да се извърнат към гласоподавателите си и да отговорят на въпроси след края на изборния ден.
Публикуваме цялостната позиция на Асоциацията на европейските публицисти в България (АЕЖ):
Асоциацията на европейските публицисти - България е обезпокоена от държанието на водачите на трите политически сили, получили максимален % от гласовете на парламентарните избори на 4 април. В изборната нощ, когато всички чакаха те да излязат и да поемат отговорност за бъдещето на страната, и тримата избраха да се скрият от медиите.
Лидерът на политическа партия ГЕРБ и настоящ министър председател Бойко Борисов избра да се обърне към жителите през профила си в една от обществените мрежи.
Лидерът на Политическа партия " ИТН " Слави Трифонов бе единственият, който показа уважителна причина да не се появи обществено, той написа в същата обществена мрежа, че има признаци на КОВИД-19 и се е самоизолирал. Въпреки това, като водач на втората по величина парламентарна мощ, Трифонов би могъл да употребява опциите на новите технологии и да приказва с медии и публицисти или да делегира това на своите заместници.
Председателката на Българската социалистическа партия Корнелия Нинова също въобще не се появи обществено в изборната нощ. За сметка на това, тя взе участие в конференция в понеделник следобяд и отговори на журналистически въпроси.
Криенето от публицисти не подхожда на виновни политици и е демонстрация на пренебрежение към личните гласоподаватели и към всички български жители.
Жизненоважно за една народна власт е политиците да бъдат налични за журналистически въпроси.
България имаше одобрена традиция на повече от две десетилетия, в която водачите на главните политически сили даваха конференции в народен пресцентър. Тази традиция, за жалост, бе унищожена още преди пандемията от политици, които избраха вместо да дават отговор на въпроси от всички медии, да вършат изказвания в следената и по-сигурна среда на своите пресцентрове. В миналата изборна нощ публицистите бяха сложени в сложни условия, вместо в пресцентър трябваше да работят в шатри без столове и отопление.
 ИТН изчакват окончателните резултати, с цел да създадат изказване " ИТН " изчакват окончателните резултати, с цел да създадат изказване
На този стадий " ИТН " няма да прави публични изказвания, свързани с представянето на партията на парламентарния избор. Заместни...
В последната година се видя още по-голямо оттегляне от публичността, защото министър-председателят на процедура спря да поддържа връзка с медии и стартира монолози през Facebook, до момента в който обикаля с автомобил, който персонално кара.
За страдание, тази наклонност на отбягването на медии се затвърди и от водача на втората по значителност политическа мощ - Слави Трифонов,
който сходно на премиера, за цялата акция не даде нито едно изявление на самостоятелна медия и не се включи в нито един политически спор. Единствената естрада, която използваше Трифонов, с цел да поддържа връзка с жители, бе личната му телевизия, достъпът до която е заплатен.
Напомняме на политиците, че България е на последното в Европейски Съюз, 111-о място по независимост на словото в класацията на " Репортери без граници " и сходно надменно отношение към медиите от тяхна страна единствено утежнява обстановката.
Журналистите са хората, които задават въпросите, чиито отговори са значими за обществото и е значимо да не бъдат изключвани. Ако една страна се ръководи с монолози и разпоредби, това не би могло да бъде народна власт.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР