Apple обяви, че ще позволи инсталирането на приложения от трети

...
Apple обяви, че ще позволи инсталирането на приложения от трети
Коментари Харесай

Сагата продължава: Apple разреши магазини за приложения за iPhone от трети страни, но само в ЕС

Apple разгласи, че ще разреши инсталирането на приложения от трети страни, които заобикалят App Store. Компанията ще разреши на магазините за приложения на трети страни да бъдат конфигурирани в iOS, с цел да се съобрази с европейския Закон за цифровите пазари (DMA). Това изрично унищожава монопола на App Store. Промените ще настъпят с излизането на iOS 17.4 през март. Те обаче ще обиден само потребителите от Европейския съюз – в другите райони всичко ще остане както досега.

Потребителите в Европейски Съюз с актуализация до iOS 17.4 ще могат да смъкват приложения от магазини на трети страни от формалните уеб уеб сайтове на тези магазини. Тези услуги ще би трябвало да преминат през развой на утвърждение от страна на Apple, с цел да бъдат употребявани на iPhone. Инсталирайки един от „ различните пазари за приложения “, както ги назовава самата Apple, потребителят на iPhone ще би трябвало категорично да му даде позволение да изтегля сходни приложения на своето устройство. Но откакто комерсиалната площадка бъде утвърдена и конфигурирана на устройството, потребителите ще могат да изтеглят всичко, което желаят, в това число приложения, които не са налични в App Store и нарушават разпоредбите на последния. Може даже да се избере пазар на трета страна като магазин за приложения по дифолт за вашия iPhone.

Разработчиците от своя страна ще могат да избират дали да употребяват платежните услуги на Apple за извършаване на покупки в приложенията. Или да интегрират система на трета страна за заплащания без никакви спомагателни разноски за Apple. Ако разработчикът желае да употребява съществуваща система за разплащания в приложенията на Apple, той ще би трябвало да заплати спомагателна такса от 3%.

Apple към момента възнамерява да следи от близко процеса на разпространяване на приложенията. Всички приложения би трябвало да бъдат утвърдени от Apple. А разпространяването посредством пазари на трети страни ще продължи да се управлява от системите на Apple. Разработчиците ще могат да популяризират единствено една версия на своето приложение в другите магазини за приложения. И към момента ще би трябвало да се преценяват с някои съществени условия на платформата, като да вземем за пример сканиране за злотворен програмен продукт.

Apple ще даде повече независимост на разработчиците освен във връзка с метода на разпространяване на приложенията, само че и на метода, по който одобряват заплащания от потребителите. Най-важното е, че компанията ще разреши потреблението на платежни системи на трети страни за заплащания в приложенията за цифрови артикули и услуги. Ще бъдат позволени и връзки към външни платежни системи – потребителите ще могат да правят заплащания за цифрови артикули и услуги в уеб страницата на разработчика. Наред с това към този момент ще бъде разрешено да се осведомят потребителите от Европейски Съюз за промоции, отстъпки и други предложения, налични отвън приложенията.

Но в това време Apple ще изисква от разработчиците да осведомят потребителите на страниците на приложенията си в App Store. Те би трябвало да оповестяват, че приложението употребява различни способи за заплащане. Също по този начин ще бъдат задължени да осведомят потребителите, че към този момент не правят преводи посредством Apple. Това би трябвало да стане когато разработчикът ги насочи към различна система за заплащане. Apple съобщи, че ще ревизира дали разработчиците вярно и правилно оповестяват за преводите при потребление на различните платежни системи.

Apple прави промени и в структурата на таксите за разработчиците на приложения за Европейски Съюз. Накратко, в бъдеще разработчиците ще могат да избегнат напълно заплащането на таксите на Apple за Европейски Съюз, в случай че популяризират приложенията си единствено посредством различни магазини и употребяват платежни системи на трети страни. А за приложенията, популяризирани посредством App Store, таксите за заплащане в границите на приложението ще бъдат доста понижени.

Съгласно новите условия приложенията, популяризирани посредством App Store, ще би трябвало да заплащат на Apple комисиона от 17% за цифровите артикули и услуги. Това е доста по-малко от сегашните 30%. Комисионата ще намалее до 10% за приложенията, които сега дават отговор на условията за понижена ставка за дребния бизнес на Apple. Според компанията е по-голямата част от приложенията. Допълнителна комисиона от 3% ще се начислява на разработчиците, които изберат да употребяват системата за обработка на заплащания на Apple.

Apple вкарва и нова такса за известните приложения. Новата „ такса за главен софтуерен артикул “ ще таксува разработчиците с 0,50 евро. Това се отнася за всяка първа апаратура на приложение в границите на една година. Тази такса обаче ще стартира да се начислява едвам след един милион съоръжения. При това в границите на една година в границите на Европейски Съюз. Apple пресметна, че повече от 99% от разработчиците ще „ понижат или запазят таксите, които дължат на Apple “. Това е според новите условия за работа. А по-малко от 1% от разработчиците ще заплащат таксата „ Core Technology Fee “.

Разработчиците могат да изберат да се причислят към новите условия за работа или да се придържат към настоящия модел. И по този метод да продължат да популяризират приложенията посредством App Store както нормално.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР