Президентът Румен Радев и водената от него делегация бяха на

...
Президентът Румен Радев и водената от него делегация бяха на
Коментари Харесай

Радев подари на папа Франциск икона на Светите братя Кирил и Методий

Президентът Румен Радев и водената от него делегация бяха на визита при папа Франциск във Ватикана. Държавният глава е подарил на Светия отец истинска икона на Светите братя Кирил и Методий от втората половина на 19 век. Тя е дело на зографи от Софийската иконописна школа. 

В момента президентът участва на Божествена света литургия в базиликата " Сан Клементе " в Рим, където Светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на български език.

През 1980 година папа Йоан Павел 2 разгласи Светите братя Кирил и Методий за съпокровители на Европа. От години по традиция българска държавна делегация е на визита при Светия отец във връзка отбелязването на 24 май. Тази заран президентът, неговата брачна половинка и членовете на формалната делегация бяха посрещнати в Апостолическия замък във Ватикана. Там президентът е провел среща " на четири очи " с папа Франциск в библиотеката на Негово Светейшество. Във Ватикана Румен Радев  е разговарял и с държавния секретар на Светия трон кардинал Пиетро Паролин.

Българската делегация посещава знакови места за България в Рим и уважава делото на светите братя Кирил и Методий. 

Преди минути в базиликата " Сан Клементе " в италианската столица стартира Божествена света литургия. Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний отслужва Божествената света литургия в централния олтар на храма, където се пази парченце от мощите на Свети Кирил Философ и където Светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на български език откакто папа Адраин II благославя писмеността и книгите. В базиликата " Сан Клементе " се намира гробът на Свети Кирил, споделя отец Иван.

 

" Само ние българите - това е наша изключителна привилегия, може да прави Богослужение и цялостна Света литургия върху Централния олтар и на всички места, където са служили Светите братя, като най-емблематичното място е църквата " Сан Клементе ", където се намират мощите на Свети Климент, които те са пренесли от Херсон, и където се намират мощите на нашият популярен светец Константин Кирил Филосов ", разяснява той.

Пепи Тотулова от италианския град Паскара пее в базиликата " Сан Клементе " не за първи път: " За нас е прекарване прочувствено да бъде тук и да пеем. 24-ти май - това е нашата писменост, нашето слово, нашето минало, нашето бъдеще, нашата душа, нашето сърце, нашата горделивост ".

Президентът и българската делегация ще посетят и базиликата " Санта Мария Маджоре " в италианската столица, където през IX век папа Адриан II благославя българската писменост и написаните на нея книги от свети братя Кирил и Методий.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР